TBB'NİN ÖNERİSİYLE KOMİSYONDAKİ TEKLİFİN KARŞILAŞTIRMASINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

FEYZİOĞLU'NUN ÖNERİLERİ

Feyzioğlu kendi önerilerinde nelerin yer aldığını şöyle anlattı:

1.    Adalet duygusunun zedelenmesine neden olan “terörle mücadele mahkemeleri” kaldırılmalıdır.

2.    Özel görevli mahkemelerin, davalar kesin hükümle sonuçlanıncaya kadar ellerindeki işlere bakmaya devam edeceklerine dair geçici 2. madde kaldırılmalıdır.

3.    Bu mahkemelerin henüz kesinleşmemiş kararlarının, “görev yönünden bozulabilmesi” kanun hükmüne bağlanmalıdır.

4.    Bu mahkemelerce verilmiş ve kesinleşmiş mahkûmiyet hükümlerine ilişkin olarak “yeniden yargılama zorunluluğu” kanunla getirilmelidir.

5.    Bundan sonra yargılamanın tamamı, genel mahkemelerde ve söz konusu davada soruşturma evresi dahil, görev yapmamış hakimler tarafından yapılmalıdır.

6.    “Gizli tanıklık” kurumu kaldırılmalıdır.

7.    Tutuklamada gerekçe gösterme zorunluluğunu hayata geçirmek için CMK md. 100/3’te yer alan “katalog suçlar” kaldırılmalıdır.

8.    “Taşınmazlara, hak ve alacaklara el koyma tedbiri” için oybirliği şartı aranırken, bundan daha ağır bir tedbir olan “tutuklama tedbiri” için aynı şartın aranmaması çelişki yaratmaktadır. Eğer el koyma için oybirliği aranacaksa tutuklama tedbiri ve mahkûmiyet kararlarının oybirliğiyle alınması hükme bağlanmalıdır.

9.    “Azami tutukluluk süresi” 3 yılla (2+1) sınırlandırılmalıdır.

10.  Dijital verilerin ve ses bantlarının tek başına delil kabul edilmemesi için yasal düzenleme yapılmalıdır.

11.  Cumhuriyet Başsavcılığına bağlı “adli kolluk teşkilatı” oluşturulmalı ve bu teşkilat mensuplarının tayin terfileri dahil, tüm özlük işlemleri güvence altına alınmalıdır.

12.  Gerekçesiz verilen mahkumiyet ve tutuklama kararları nedeniyle AİHM ve Anayasa Mahkemesi’nce hükmedilen tazminatlar, sorumluluğu bulunan hakimlere rücu etmelidir.

13.  Bir sonraki aşamada Terörle Mücadele Kanunu kaldırılmalıdır.

Odatv.com