nceki gün uğradığı silahlı saldırı sonrası dün tedavi gördüğü hastanede yaşamını Öitiren Ovacık Cumhuriyet Başsavcısı Murat Uzun, binlerce yargı mensubunun katıldığı tören ile bugün son yolculuğuna uğurlanıyor. Başsavcı Uzun'un adliye yakınındaki lojmana girdiği sırada yakın mesafede ateş edilerek öldürülmesi ile ilgili bir dizi ihmal iddiası da gündemde. Hakim ve savcıların özel paylaşım sitesi adalet.org isimli sitede bu yöndeki tartışmalar yaşanırken, konu ile ilgili suç duyurusunda bulunma hazırlıkları da yapılıyor. Bu arada Tunceli Emniyeti şehit savcının koruma talebinde bulunmadığını açıkladı. 

İzmir Aliağa'da görevli Hakim Taner Erdoğan hazırladığı suç duyurusu metnini adalet.org. isimli sitede paylaştı. Bugün suç duyurusunda yapması beklenen Hakim Erdoğan'ın suç duyurusu Tunceli ve Ovacık'daki kamu görevlilerini kapsıyor.

Gündemdeki soru işaretlerinin ortadan kalkmasını amaçlayan suç duyurusu metni şu şekilde:

Koruma isyanı
"CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI'NA

OVACIK

Konu: Ovacık İlçe Emniyet Müdürü,

Ovacık İlçe Kaymakamı,

Tunceli Valisi

Tunceli İl Koruma Kurulu Üyeleri

Tunceli İl Emniyet Müdürü

Tunceli Koruma Şube Müdürü

MİT Tunceli İl Sorumlusu,

MİT Bölge Sorumlusu (Tunceli) hk.da suç duyurusu

TUNCELİ’nin Ovacık ilçesi Cumhuriyet Başsavcısı Murat Uzun’un, hiçbir koruma tedbirinin olmadığı lojmanına girerken uğradığı silahlı saldırı sonucu şehit olmuştur.

PKK'nın Savcılara yönelik gerçekleştirmek istedikleri ve hatta hazırlıkların tamamlandığı bilidiği halde bu insanlığının ölümünün önüne geçilmesinde ihmal var mı? Araştırmanız gerekir.

1- Alınan istihbarat tam olarak ne idi?

2- Alınan istihbarattın netleştirilmesi mümkün değil miydi?

3- Suikastı hangi teröristlerin gerçekleştirileceğini biliniyor muydu?

4- Suikasti yapan teröristler, suikast öncesi izleniyorlar mıydı? Suikast öncesi en son nerede tespit edildiler?

5- Alınan istihbarata göre hangi önlemler alındı?

6- Benzer istihbaratlarda, valiler, kaymakamlar ve emniyet müdürleri hakkında hangi önlemler alınmıştı?

7- Yakın koruma, lojman ve adliye koruması neden yapılmadı, silah tahsis talebi yerine getirilene kadar geçici silah tahsisisin neden düşünülmediği?

8- Yeterli personel gerçekten yok mu?

a- Ovacık ilçesine veya Tunceli iline polis memuru olarak tayini çıkıp da GEÇİCİ YETKİ ile Ankara veya benzeri illere atanıp, bankamatik memuru olan var mı?

b- Tunceli ve Ovacık'da veya Tunceli'nin diğer ilçelerinde kayırma nedeniyle risksiz ve rahat görevlere fazladan polis memuru görevlendirmesinin bulunup bulunmadığı?

c- Tunceli ve Ovacık'da veya Tunceli'nin diğer ilçelerinde iyi organizasyon yapamama veya başka nedenlerle gerekmediği halde belli görev yerlerine veya görevlere fazladan, gereksiz yere polis memuru veya amiri görevlendirilmesinin yapılıp yapılmadığı?

9- Riskli görev bölgelerinde, riskli görevlerde bulunanlara, acilen ve hatta talepsiz neden silah tahsisi işleminin yapılmadığı,

10- Yakın koruma talebi olmadı deniliyorsa, Aydın Belediye Başkanına “. Belediye başkanına polis koruma ekibi tahsisinde ne ‘MİT’ ne de ‘İl Güvenlik Kurulu’ talebi veya kararı yoktur. İşlem, başından sonuna kadar İl Emniyet Müdürlüğü'nün teklifi ve vali onayıyla resen gerçekleştirilmiştir.” şeklinde resen koruma atarnırken neden bu olayda atama yapılmamıştır?

Hususlarının titizlikle araştırılarak tespiti ile kusuru veya kastı olanlar hakkında gereğinin takdiri talep ederim."


Aynı konu ile ilgili Susurluk Adliyesi'nde (Balıkesir) görevli hakim ve savcılar da, Başsavcı Uzun'un öldürülmesi olayı ile ilgili ihmali bulunan kamu görevlileri hakkıında suç duyurusunda bulunma kararı aldı.

Tunceli Emniyeti: Koruma talebi olmadı
Bu arada Tunceli Emniyet Müdürlüğü, terör saldırısı sonucu şehit olan Ovacık ilçesi Cumhuriyet Başsavcısı Murat Uzun'un silah ruhsatı ve Ovacık'ta görev yaptığı süre içerisinde koruma talebi başvurusunun olmadığını bildirdi.

Emniyetten yapılan yazılı açıklamada, Cumhuriyet Başsavcısı Murat Uzun'a yapılan silahlı saldırıyla ilgili olarak basında yer alan haberler konusunda, kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı olduğu belirtilerek, şöyle denildi:

“Savcı Murat Uzun adına yapılan Polnet Silah Ruhsat Projesi sorgusundan, kendisine ait herhangi bir silah ruhsat kaydının bulunmadığı, Tunceli Emniyet Müdürlüğü'ne silah ruhsat talebi ile ilgili herhangi bir başvurusunun olmadığı, Ovacık ilçesinde görev yaptığı süre içerisinde koruma talebi başvurusunun olmadığı, kamuoyuna saygıyla duyurulur.”