Can Türker
SMMM, Bağımsız Denetçi

Geçenlerde bir arkadaşım çok endişeli bir şekilde bana telefon açtı. Binaları kentsel dönüşüme girmiş ve büro olarak kullandıkları ofislerini de tahliye etmek zorunda kalacaklarmış. Acaba mesken olarak kullanılan bir daireyi büro olarak geçici bir süre kiralamam mümkün mü diyor? Bu soruya etrafı ve akıl danıştığı kişiler şu cevabı vermiştir; “apartman yöneticisi ile konuşun o izin verirse olur ”. Aman dikkatli olun sonradan bir kat maliki size dava açar ve sizi o daireden tapuda mesken olarak gözüktüğü için büronuzdan sizi tahliye ettirebilir. Siz en güzeli cevabı 634 sayılı kat mülkiyeti kanununda arayın. İlgili kanunun 24 maddesinin 2 paragrafı bu konuyu şu şekilde açıklığa kavuşturmuştur;

Anagayrimenkulün, kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve emsali gibi eğlence ve toplantı yerleri ve fırın, lokanta, pastahane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri ve imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi yerler, ancak kat malikleri kurulunun oybirliği ile vereceği kararla açılabilir.

Bu paragraftan anlaşıldığı üzere büro açmanız için mutlaka bütün kat maliklerinin oybirliği ile onayını almalısınız. Ancak bu iş sözlü onay almakla bitmiyor. Kat malikleri genel kurulundan alınacak karar (1)’ den başlayıp sırayla giden sayfa numaraları taşıyan her sayfası noter mührüyle tasdikli kat malikleri karar defterine yazılmalı ve bütün kat malikleri bu ilgili kararın altını imzalamalıdır. Ayrıca kendinizi garantiye almak istiyorsanız bu kararı yöneticiden ve herhangi bir kat malikinden rica ederek, yöneticinin veya kat maliklerinden birinin istemi üzerine bütün bağımsız bölümlerin kat mülkiyeti kütüğündeki sahifelerine şerh verdirebilirsiniz.

Meskenlerde büro açmanın istisnası avukatlar, serbest muhasebeci mali müşavirler ve yeminli mali müşavirler içindir. 17.04.2013 tarihli 6460 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanunun 3. ve 9. maddelerinde bu konuya değinilmiştir;

19/3/1969 tarihli ve 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 43 üncü maddesinin birinci fıkrasına birinci cümleden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümleler eklenmiştir. “23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa göre ana gayrimenkulün mesken olarak gösterilen bağımsız bölümlerinde kat maliklerinin izni ve benzeri şartlar aranmaksızın avukatlık büroları faaliyet gösterebilir. Bu konuda, yönetim planındaki aksine hükümler uygulanmaz.”

1/6/1989 tarihli ve 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununun 45 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir. “23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa göre ana gayrimenkulün mesken olarak gösterilen bağımsız bölümlerinde kat maliklerinin izni ve benzeri şartlar aranmaksızın serbest muhasebeci mali müşavirlik veya yeminli mali müşavirlik faaliyetlerinde bulunulabilir. Bu konuda, yönetim planındaki aksine hükümler uygulanmaz.”

Büronuzun adresi konusunda ileriki dönemlerde anlaşmazlıklara düşmek ve stres yaşamak istemiyorsanız yasal mevzuatlara harfiyen uyun ve söz yerine yazılı olarak bunları açıklığa kavuşturun.

Can Türker
SMMM, Bağımsız Denetçi

HÜRSES

http://www.muhasebedr.com/meskenlerde-buro-acma-07-10-2015/