''Sığınmacılara yönelik Türkiye ile AB arasında yürütülen görüşmelerde vize kolaylığı, mali yardım ve üyelik sürecinde yeni fasılların açılması sözü verildi. Türkiye önümüzdeki on yıl içerisinde AB’ye üye olmayı bekleyebilir mi?” sorusuna, şu andaki durum itibariyle bir süre belirtmenin gerçekçi olmayacağı yanıtını verdi.

GİLDİMESİ GEREKEN ÇOK UZUN BİR YOL VAR

Merkel,”Görüşmelerin iki taraf açısından da ucu açık olduğunu söyledik. Bu süreçte yeni bir fasıl açtık. Yeni fasılların da açılması mümkün. Ancak burada gidilmesi gereken çok uzun bir yol bulunuyor. Görüşmelerin yeniden sıklaşmasını olumlu buluyorum. Umarım önümüzdeki aylarda bizi kaygılandıran bir konu olan Kıbrıs konusunda ilerleme kaydedebiliriz. Bu konununda görüşülmesi gerekiyor” dedi.

''TERÖRİSTLERİN AJANDAMIZI DEĞİŞTİRMESİNE İZİN VERMEMELİYİZ'' 

Önümüzdeki hafta Berlin’de başlayacak olan Hükümetler Arası İstişare Toplantısı'yla İstanbul'daki terör saldırıları arasında herhangi bir bağlantı bulunmadığını kaydeden Merkel, görüşmelerin çok önceden planlandığına işaret ederek, ''Teröristlerin ajandamızı değiştirmesine izin vermemeliyiz'' diye konuştu.

''SIĞINMACILAR SÜREKLİ TÜRKİYE'DE YAŞAMAYACAKLAR''

Sığınmacılar için 3 milyar euro mali yardımın dışında para yardımı olup olmayacağına ilişkin soruya ise Merkel, ''Sanıyorum şu aşamada önemli bir başlangıç bu. Sığınmacıların durumunu düzeltmek istiyoruz. Türkiye 2,5 milyon sığınmacıya kapılarını açtı, bunlarınen az 900 bini çocuk. Bunların okula gitmesi ve eğitim alması gerekiyor. Türkiye bu konuda çok az uluslararası yardım gördü. Oradaki sığınmacıların durumunun iyi olması oradan kaçmalarına gerek kalmaması Avrupa’nın da çıkarına. Bunun için bu yapılan önemli bir başlangıç. Nasıl devam edeceğini göreceğiz. Suriye’de silahların susması için de çalışıyoruz ki insanlar ülkelerine geri dönebilsin. Sığınmacılar sürekli Türkiye’de yaşamayacaklar, belki bu kişilere vatanlarını yeniden verebiliriz. Sanırım sığınmacılar açısından da en iyi sonuç bu olacaktır'' yanıtını verdi. 

Kaynak: HABER7.COM