Şaka gibi AVM’nin yürüyen merdiveni yokmuş!

 AHT MUHABİRİ TÜLAY ACAR’IN HABERİ

 İstanbul Sulh Hukuk Mahkemesi, Türkiye’deki tüm alışveriş merkezlerindeki (AVM) kiracıları ilgilendiren emsal bir karar verdi. Mahkeme, kiracısına karşı yükümlülüklerini yerine getirmeyip restoranların bulunduğu bölüme alışveriş arabaları ile çıkılabilecek bir yürüyen merdiven koymayan AVM’yi suçlu buldu. Tüm masrafların geri ödenmesine karar verdi.

 2009 yılında başlayan davada ki iddialar şöyle:

 “İstanbul’da 3 yıl önce yeni bir şube açan alışveriş merkezinin fast -food bölümüne müşterinin gelmemesi, o katta dükkan kiralayanları hayal kırıklığına uğrattı. Esnafı şaşırtan ise dev alışveriş merkezinin alışveriş mağazaları kalabalık olduğu halde, restoran bölümünün boş olmasıydı. Kısa bir inceleme sonunda sorunun kaynağı bulundu. AVM’de alışveriş yapan müşterilerin üst katta bulunan fast-food bölümüne çıkamadıkları, çünkü alışveriş arabasıyla çıkılabilecek yürüyen merdivenin o bölümde olmadığı anlaşıldı. Müşteriler, sepetleriyle veya ellerindeki çantalarıyla asansör beklemek yerine, fast-food ve restoran bölümüne gitmemeyi tercih ediyordu.

 

Birçok işyeri sahibi dava açtı

Bu gerekçelerle bir çok işyeri sahibi, İstanbul Sulh Hukuk Mahkemeleri’ne başvurarak ilgili AVM aleyhinde dava açtı. İşyeri sahipleri adına davayı açan avukat Mert Van, gerekçe olarak ise “Yeni açılan alışveriş merkezinin yeteri kadar reklam tanıtım çalışması yapmaması, müşterilerin restaurant bölümüne alışveriş arabaları ile çıkabilecek merdivenlerin olmaması kira sözleşmesinde belirtilen m2 ile teslim edilen dükkanların arasındaki m2 farklılıklarını , gösterdi. Avukat Van, kiranın feshine, depozitonun iadesine, masraflarının ödenmesine, ticari zararın karşılanmasına karar verilmesini istedi.

 Avukat Mert Van’ın müvekkillerinin haklığını tespit etmek amacıyla açtığı 11 ayrı davadan ilki geçen hafta karara çıktı. Emsal niteliğindeki kararda, “AVM’nin kiracıdan aldığı depozitonun iadesine, bakım ve onarım gideri olarak yapmış oldukları masrafın iadesine ve kiracıların uğramış olduğu kar kaybı taleplerinin de mahkeme

tarafından haklı kabul edildiği” belirtildi. Ödenecek miktar, bilirkişi tespitinden sonra belirlenecek.

 Karar, iş yapamamaları nedeniyle 2009′dan sonra işyerlerini kapatmak zorunda kalan kiracıların açmış olduğu diğer 10 davaya da emsal teşkil edecek nitelikte. Aynı zamanda AVM’lerin ne kadar ağır şartlarda sözleşme imzalatsalar bile, kira sözleşmesinin kiracılar tarafından haklı nedenlerle feshedileceği ve zararın ödenebileceği, mahkeme kararıyla sabit hale gelecek.