Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki çiftçiler, kuraklık nedeniyle yeterli uzunluğa erişemeyen mercimeği bu yıl makine yerine elle toplamak zorunda kaldı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde beklenen yağışların görülmemesi çiftçiyi endişelendirdi. GAP ile yeni ürün desenlerinin arttığı bölgede, Türkiye'nin toplam kırmızı mercimek üretiminin yüzde 80'i karşılanıyor. Kurak ve sıcak iklimi sevmesine rağmen mercimek, özellikle ilkbahar aylarında yağışın neredeyse hiç düşmemesi nedeniyle hem uzamadı hem de kabuğunu doldurmadı.

Suruç, Viranşehir ve Ceylanpınar ovalarında hasat dönemi gelen mercimek, daha önceki yıllarda biçerdöverle hasat edilirken bu yıl ürünün boy vermemesi nedeniyle elle toplanmak zorunda kaldı. Elle hasadın maliyetinin yüksek olması ve daha uzun sürmesi ise çiftçileri sıkıntıya soktu.

"Üretim yarı yarıya düştü"

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Mehmet Şaka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ciddi bir mercimek üretiminin bulunduğunu söyledi.

Makineli hasadın ortalama 20 kat daha hızlı olduğuna işaret eden Şaka, bu yıl ürün boyunun yeterli seviyede olmadığı için arazilere biçerdöverin giremediğini ifade etti.

Kaynak: AA