HATAY - ERDAL TÜRKOĞLU

Hatay'ın Yayladağı ilçesinde yaşayan lise öğrencisi ikizler Erkan ve Serkan Gürbudak, küçüklüklerinden beri izledikleri iş makinesinin benzerini yapmak için başladıkları çalışma sonunda şırınga ve serum hortumundan gelen su basıncıyla hareket edebilen 2 oyuncak iş makinesi yapmayı başardı.

Gürışık Mahallesi'nde ikamet eden 17 yaşındaki ikiz kardeşler Erkan ve Serkan Gürbudak, küçük yaştan itibaren iş makinelerine merak saldı. Evlerinin yanında çalışan makineleri büyük merakla izleyen kardeşler, bir süre sonra iş makinesinin oyuncağını yapmaya karar verdi.

Bu hayallerini gerçekleştirmek için uzun süre proje üzerinde çalışma yapan gençler, 2 aylık malzeme toplama sürecinin ardından tahta, şırınga ve serum hortumlarıyla görünüş olarak gerçeğinden farksız iki oyuncak iş makinesi yaptı.

Görenlerin hayretle izlediği iş makineleri, kumanda aracılığıyla gerçeği gibi toprak kazıp başka bir yere dökebiliyor.

"Su dolu bu şırıngalar kumanda aracılığıyla çekilip itiliyor"

Erkan Gürbudak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iş makinelerine ilgi duyduklarını ve gördükleri her yerde makineleri incelediklerini söyledi.

Kendileri de köyde yaşadığı için bu araçlara çok ihtiyaç duyduklarını aktaran Gürbudak, şöyle konuştu:

"İş makinelerinin sessiz, çevreyi kirletmeden çok ucuz maliyetlerde çalışabileceğini düşündük. İş makinesini hareket ettirecek hidrolik sistemin, suyla çalışacağını düşünerek şırınga ve serum hortumlarıyla hareket sistemi kurduk. Daha sonra ahşap parçalarla iş makinelerini kendi becerilerimizle yapıp boyadık. Bu makineleri hareket ettiren kumanda sisteminde şırıngalar mevcut ve serum hortumları da kumandadan makinenin kollarını yönetmeyi sağlıyor. Su dolu bu şırıngalar kumanda aracılığıyla çekilip itiliyor. Bu hareketlerle iş makinesinin çalışmasını sağlayan bir kombinasyon oluşturduk. Bu sistem tamamen dene yanılma yönetimiyle bulundu."

İş makineleri tamamlanana kadar birçok arkadaşının kendilerine inanmadığını, hatta güldüğünü vurgulayan Erkan Gürbudak, inanarak başladıkları projelerinde elektrik ya da herhangi bir yakıt gücü kullanmadan sadece suyla hareket edebilen makineyi tamamladıklarını anlattı.

"Hayalimizin ilk aşaması gerçek oldu"

Serkan Gürbudak da iş makinelerinin tüm parçalarını çevreden buldukları tahta ve bir miktar metal parçalarıyla tamamladıklarını ifade etti.

Kumanda sisteminde ise tahta, şırınga, serum hortumu, mıknatıs ve plastik makara kullandıklarına işaret eden Gürbudak, şunları söyledi:

"Şu an iki paletli iş makinesi de suyla hareket ediyor ve gerçek iş makinesinin yaptığı tüm hareketleri yapabiliyor. Çevreyi kirletmediği gibi su dahi boşa gitmiyor. Hayalimizin ilk aşaması gerçek oldu diyebiliriz. Şimdi bunun gerçek boyutundan biraz daha küçüğünü yapmayı planlıyoruz. İnsanlar, birçok işini bu makinelerle masrafsız şekilde yapabilirler ayrıca suyla çalışan uzun bir protez el yapmayı istiyoruz. Bununla yüksek ağaçlardaki meyveler kolayca toplanacak ve köylülerin çok işine yarayacak."

Gürbudak kardeşler, projelerini TÜBİTAK'ın düzenlediği de dahil olmak üzere bilim yarışmalarına göndereceklerine dikkati çekerek ileride makine mühendisi olmayı hayal ettiklerini kaydetti.

Kaynak: AA