Meclis, 27 Mayıs’ın ardından, Milli Birlik Komitesi tarafından kurulan Yüksek Adalet Divanı’nda yargılandıktan sonra hakkında açılan 13 davanın 12′sinden suçlu bulunarak 17 Eylül 1961 tarihinde “Anayasa’yı ihlal” ettiği gerekçesiyle idam edilen Adnan Menderes hakkındaki idam kararını ‘yok’ saymaya hazırlanıyor.

Radikal’in haberine göre, TBMM Dilekçe Komisyonu bu ay içinde, TBMM Genel Kurulu’ndan Milli Birlik Komitesi’nin 75 numaralı kararının ‘yok hükmünde sayılması için’ talepte bulunacak. Süreç Menderes’in avukatı Burhan Apaydın’ın TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvurarak “iade-i itibar” istemesi ile başladı. Menderes’in dosyasını Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nden isteyen Dilekçe Komisyonu, Meclis Hukuk Müşavirliği’nden de görüş talep etti. Meclis Hukuk Hizmetleri Daire Başkan Vekili Yıldız Bezginli imzalı görüş yazısında ise şöyle denildi:

“Ceza Muhakemesi Kanunu duruşmada kullanılan bir belgenin sahteliğinin ortaya çıkması, tanıkların veya bilirkişinin kasıt veya ihmal ile gerçek dışı beyanda bulunduğunun veya oy verdiğinin anlaşılması, hüküm veren hakimin kusurlu davrandığının anlaşılması, yeni ve yeni delillerin yalnız başına veya önceki delillerle birlikte değerlendirildiğinde sanığın beraatini veya daha hafif bir cezayı içeren kanun hükmünün uygulanması ile mahkum edilecek nitelikte olması vs. nedenlerin bulunması halinde yargılamanın yenilenmesi yoluna gidilebilmektedir. Kanunda hükmün infaz edilmiş olması veya hükümlünün ölümü, yargılamanın yenilenmesi istemine engel olmaz, ölenin eşi, üstsoyu, altsoyu, kardeşleri yargılamanın yenilenmesi isteminde bulunabilirler. Sonuç olarak, Yüksek Adalet Divanı kararları ile bunu tasdik eden Milli Birlik Komitesi Kararlarının TBMM tarafından iptal edilmesi mümkün bulunmamaktadır.”

Yeniden yargılama olmayacak
Ancak, Dilekçe Komisyonu 500 klasörü bulan dosyaların açılarak yeniden yargılama yapılmasına, “Menderes ve arkadaşlarının yeniden yargılamalarının Yassıada mahkemelerini usulüne uygun olarak kurulmuş ve bu çerçevede görevini yapmış mahkemeler olarak tanımak anlamına geleceği”ni savunarak karşı çıkıyor.

Dilekçe Komisyonu, Milli Birlik Komitesi’nin 75 numaralı kararını ‘yok hükmünde’ sayılması için talepte bulunacak. Talebin bu ay içinde yapılması bekleniyor.