2010'da iş bırakma eylemine katıldıkları gerekçesiyle ceza alan 7 memurun cezası mahkeme kararıyla kaldırıldı. 

Çorum'da iş bırakma eylemine katılan Türk Sağlık-Sen üyesi 7 memura uyarma cezası verildi. Türk Sağlık-Sen tarafından söz konusu cezanın iptali için Çorum İdare Mahkemesinde dava açıldı. 

Mahkeme 2010 yılında verdiği kararda uyarma cezasına yargı yolunun kapalı olması nedeniyle davayı reddetti. Dava Türk Sağlık-Sen tarafından Danıştay'a taşındı. Danıştay 12. Dairesi verdiği kararda 2011 yılındaki Anayasa değişikliği ile uyarma cezasına yargı yolunun açıldığını hatırlattı. Danıştay kararında "Davanın açıldığı ve temyize konu kararın verildiği tarihte uyarma ve kınama cezalarına karşı yargı yolu kapalı olmakla birlikte, Anayasa ve yasa değişiklikleri uyarınca uyarma ve kınama cezalarına karşı yargı yolu açılmış olup, idare mahkemesince hukuki durum gereği dava konusu işlem hakkından işin esasına girilerek bir karar verilmesi gerekmektedir" denildi. 

Temyiz isteminin kabulüne ve mahkeme kararının bozularak yeni bir karar verilmesi üzerine, dosyanın mahkemeye gönderilmesine karar verildi. 

Çorum İdare Mahkemesi'nde yeniden görülen davada mahkeme yapılan eylemin sendikal haklar kapsamında olup mazeret olarak kabul edilmesi gerektiğine karar verdi. İdarenin verdiği uyarma cezasını iptal etti. 

"İDARELER ARTIK SENDİKAL FAALİYETLERE KATILANLARA CEZA VERMEK GİBİ İŞLEMLERDEN VAZGEÇMELİ" 

Kararla ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Danıştay'ın Anayasa değişikliğinden önce yargı yolunun kapalı olduğu bir cezanın iptal edilmesi yönünde karar vermesinin çok önemli olduğunu ifade ederek, "Yeni hukuki duruma uyarlılığa vurgu yapılması ve mahkemenin de bu yönde hüküm vermesi çalışanlar adına sevindirici olmuştur. İdareler artık sendikal faaliyetlere katılan çalışanlara ceza vermek gibi hukuk dışı işlemlerden vazgeçmelidirler. Bunda ısrar edenler görevi kötüye kullanmadan yargılanmalıdırlar" dedi.

ANKA