Daire:4
Tarih:2012
Esas No:2011/1214
Karar No:2012/20474
Kaynak:Mahkeme dosyası
İlgili Maddeler:TCK 125/1-3,a
İlgili Kavramlar:MEMURA HAKARETTE SEÇİMLİK CEZA

"Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.

Ancak;...

Hakaret suçunda tercih edilen ve hükmedilen hapis cezasının, TCK’nın 50/2. maddesi uyarınca para cezasına çevrilemeyeceğinin düşünülmemesi,...

Yasaya aykırı ve sanık Ö.A. müdafiinin temyiz nedenleri ile tebliğnamedeki düşünce yerinde görüldüğünden HÜKÜMLERİN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 10.10.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi."


(Mahkemenin TCK.nın 125/1-3a maddesi uyarınca alt sınırdan verdiği 1 yıl hapis cezasını Yargıtay'ın "seçimlik cezanın tercihi" şeklinde değerlendirmesi bakımından içtihadı ilginç bulduğum için paylaştım. HS)
"Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede başkaca nedenler yerinde görülmemiştir. Ancak;... Hakaret suçunda tercih edilen ve hükmedilen hapis cezasının, TCK’nın 50/2. maddesi uyarınca para cezasına çevrilemeyeceğinin düşünülmemesi,... Yasaya aykırı ve sanık Ö.A. müdafiinin temyiz nedenleri ile tebliğnamedeki düşünce yerinde görüldüğünden HÜKÜMLERİN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 10.10.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi."

adalet.org