Türkiye nereye doğru gidiyordu? Hangisinden bahsedeyim size; ilk 3 dakika içerisinde gördüğüm 4 manşet haberlerinin içeriği şöyledi;

Öğrenciler kredi borçlarından kurtulmak adına evlendiriliyor, Başbakan Erdoğan'nın kızlı-erkekli öğrenci evleri için "bu muhafazar demokrat yapımıza ters" diyerek aslında hiçde olmayan komşu şikayetlerini dikkate alacağını söyledi ve  bu evlere denetim getirileceğine dikkat çekmişti. Bunun üzerine bir apartman yöneticisinin işgüzarlığa soyunarak bu öğrenciler için apartmana yazı yazarak polisle iş birliğine geçmesi, Aksaray- Havalimanı metrosunun bozulmasından dolayı vatandaşın yine raylar üzerinde yürümek zorunda kalması ve en içler acısı ise, Isparta'da bulunan bir lisede yemekhanede cinsiyet ayrımı yapılarak kız öğrenciler ve erkek öğrenciler için farklı saatlerde yemek verileceğinin bildirilmesi... Gerçekten çok yazık....

Adaletbiz/ Yeşim TURAN

İşte Haberlerin Orjinalleri


Kızlı erkekli kalmaya karşı ilk yönetici harekete geçti

Başbakanın "kızlı erkekli" yaşanması konusundaki açıklamalarının ardından, Üsküdar'daki bir üniversite öğrencisinin apartman kapısına "Apartmanda bazı insanlar kız erkek beraber kalıyorlar. Böyle şeyler binaya ve apartmana uygun değildir. Böyle insanları gördüğünüzde polise ihbar edin." yazısı asıldı.
Haber: SERKAN OCAK / Arşivi

Radikal Blog ’da yer alan bir yazı dikkatimi çekti. Üsküdar’daki bir üniversite öğrencisinin apartman kapısına asmışlar. Yazıda, “Apartmanda bazı insanlar kız erkek beraber kalıyorlar. Böyle şeyler binaya ve apartmana uygun değildir. Böyle insanları gördüğünüzde polise ihbar edin. Apartman olarak mal sahiplerinin gerektiğinde imza toplayarak gereği sonuna kadar yapılacaktır” ifadeleri yer alıyordu. (Radikal Blog'daki yazı için tıklayın)

Gündemdeki kızlı erkekli aynı evde kalma tartışmaları üzerine bu yası oldukça manidardı. Öğrenciyi bularak konuştum. Açık adresini ve öğrencinin adını yazmamakta şu aşamada fayda var.

İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji 1. sınıf öğrencisi, Üsküdar’daki evde kadın bir üniversite öğrencisi arkadaşı ile kalıyor. Yaklaşık bir yıldır yaşadığı apartmanda bu sabah dış kapı girişinde bir yazıyla karşılaştı. Başbakan Erdoğan ’ın açıklamalarının ardından böyle bir yazıyla karşılaşmasının kendisini ve evindeki diğer arkadaşını tedirgin ettiğini anlatan üniversite öğrencisi Radikal’e şunları anlattı: “

“Bugüne kadar büyük bir sorun yaşamadık. Bir yıldır bu apartmanda kalıyoruz. Eve erkek arkadaşlar da gelip gidiyor. Birlikte yemek yiyoruz. Dışarıda da buluşuyoruz. Biz öğrenciyiz bu gayet normal. Başbakan bir açıklama yaptı ertesi gün böyle bir yazı bulduk kapıda. Dün gece yapıştırılmış. Tedirgin oldum. Ev aramaya başladım. Yazının direkt hedefi benim. Bana gözdağı vermek için yazılmış bir yazı. Sonuçta ortada bir suç yok. İspatlayabilecekleri bir suç yok. Evdeki olan bir erkeğin ağabeyim, kardeşim ya da erkek arkadaşım olup olmadığını bilemezler.”

Daha önce 2 yıl yurtta kaldığını üniversite öğrencisi şöyle devam etti: “Mimar Sinan’da arkeoloji okudum. 2 yıl yurtta kaldım. Sonra erkek yurduna çevirdiler. Çemberlitaş’ta da bir yurtta kaldım. Ancak odalar 8 kişiydi. Çok kalabalıktı. Çalışmak zorundaydım geç geldiğimde sorun oluyordu. Daha zor olacağını bilsem de eve çıktım. Yurttan arkadaşımla birlikte.”

Kaldığımız binada bir yönetim yok. Alt komşumuz sanırım yönetici. Apartmanda aidat filan ödenmiyor. Alt kat komşumuz bir keresinde apartman boşluğunda bizi şikayet ediyordu. ‘Giren çıkan belli değil’ dedi. Tavrı da hoş değildi. Ev sahibi yalnız yaşayan bir kadın. Bizim için ‘İstediği şekilde yaşar’ dedi. Gürültü yaparsa uyarırsanız’ dedi. Ev sahibi benim de içimi rahat tutmamı istedi. ‘Ağızlarına laf verme’ dedi. Bir gün de gece 12 de polis geldi. Gürültü yapmadığımız halde şikayetçi olmuşlardı.

Radikal


Lisede kızlarla erkeklere ayrı yemek uygulaması

Isparta'da bulunan Ahmet Melih Doğan Anadolu Lisesi'nde, kız ve erkek öğrencilerin öğle yemeklerini ayrı yemesi yönünde uygulama başlatıldı. Uygulamaya sosyal medyada tepki yağdı. Okul Müdürü Kenan Köse, bu uygulamaya öğrencilerin aşırı kalabalık olması nedeniyle başlandığını ancak kısa sürede son verildiğini söyledi.
ISPARTA - Isparta Ahmet Melih Doğan Anadolu Lisesi'nde 21 Ekim'de yemekhane kapısına asılan duyuruda, kız ve erkek öğrencilerin ayrı yemek yiyeceği bildirildi. Duyuruda, kız öğrencilerin pazartesi, salı ve çarşamba günü saat 12.25- 12.40, erkek öğrencilerin ise 12.40- 13.00 saatleri arasında, perşembe ve cuma günü ise erkek öğrencilerin 12.25- 12.40 arasında, kız öğrencilerin ise 12.40- 13.00 arasında yemek yiyeceği belirtildi. Duyuruda uygulamanın birinci dönem sonuna kadar geçerli olacağı, ikinci dönem bu düzenlemenin değişeceği ifadelerine de yer verildi.

VELİLER ŞİKAYET ETTİ
Okulda uygulamanın başlaması üzerine bazı öğrenciler, durumu ailelerine bildirerek şikayet etti. Duyurunun fotoğrafını çekerek twitter'de paylaşanlar, uygulamaya tepki gösterdi. Sosyal medya üzerinden gelen tepkiler ve bazı velilerin şikayeti üzerine okul yönetimi uygulamaya son verdi.

Radikal


Üniversitelilerden 'toplu nikah' eylemi

Eskişehir'de bir grup öğrenci, evli öğrencilerin aldığı öğrenim kredisini karşılıksız bursa dönüştürmeye yönelik çalışmayı "toplu nikah töreni" şeklindeki tiyatro gösterisiyle protesto etti.
ESKİŞEHİR - Anadolu Üniversitesi'nde bir grup öğrenci, 'Toplu nikah töreni' adı altında skeçli gösteriyle eylem yaptı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın fotoğrafının olduğu yüz maskesi takan temsili nikah memuru, temsili çiftlerin toplu nikahını kıydıktan sonra müzik eşliğinde halay çekip oynadı.

Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü'ndeki İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrenci kantininin önünde toplanan Öğrenci Kolektifleri üyeleri, üzerinde 'Çapulcu düğün töreni. Kredi borcumuz silinsin diye evleniyoruz. Çok kıymetli Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımlarıyla gerçekleşecek olan toplu nikah törenimize tüm arkadaşlarımız ve halkımız davetlidir' yazılı pankartı kantin duvarına astı.

ÜMİT BESEN'İN ŞARKISI ÇALINDI Takım elbise giyen temsili bir damat, yanında başında duvak olan temsili gelin alkışlar alasında kantinin önüne gelerek oluşturulan nikah masasına oturdu. Diğer gelin ve damat adayları da konukların bulunduğu sandalyelerde oturdu. Anadolu Üniversitesi'nde okuyan yabancı öğrencilerden bazıları da temsili düğünü uzaktan izledi. Müzik setinden de Ümit Besen'in 'Nikah masasına oturdum işte' adlı şarkısı çaldı.

BİSİKLETTEN DÜŞTÜ Gelin ve damadın masaya oturmasının ardından nikahı kıyacak olan temsili başbakan anons edildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafının olduğu yüz maskesini takan öğrenci bisiklet üzerinde ve yanında 2 temsili korumasıyla nikahın olduğu yere doğru alkışlar arasında geldi. Nikah masasına yaklaşın bisikletteki öğrenci kendini yere atarak "Attan da düşmüştüm, şimdi de bisikletten düşüyorum. Düşmeden duramıyorum" dedi.

GELİNE SORMADI Yerden kalkıp nikah masasının yanına gelen başbakan rolündeki öğrenci eline mikrofon alarak sandalyesine oturmak istedi, ancak sandalyesi başka bir öğrenci tarafından altından çekilince tekrar yere düştü. Yerden kalkan öğrenci önce damada evlenmeyi kabul edip etmediğini sordu. 'Evet' yanıtını alan öğrenci temsili geline "Sana sormama gerek yok. Damat kabul etti yeterli. Zaten ben de bu nikahı onaylıyorum. Sizden eskiden 3 çocuk istiyordum. Şimdi ise 5 çocuk istiyorum" diye konuştu.
Daha sonra çifte yüzüklerini takan öğrenci, damada üzerinde AK Parti 'nin ampul ambleminin olduğu evlilik cüzdanını verdi. Aynı öğrenci daha sonra sırada bekleyen 3 çifte "Sizin masaya oturmanıza gerek yok. Sizleri de karı- koca ilan ediyorum" dedi.
Takı töreninde arkadaşları damada bez meske, baret ve ulaşım kartı taktı. Toplu nikahta şahit olarak bir öğrenci Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dr. Davut Aydın, bir öğrenci de Ankara Büyükşehir beledye Başkanı Melih Gökçek'i temsil etti.

AYRAN İKRAM ETTİLER Nikahı kıyan Başbakan Erdoğan maskeli öğrenci ile temsili damat ve gelinler önce halay çekti daha sonra çalınan müzik eşliğinde oynadı. Toplu nikaha katılan çiftler arkadaşlarıyla hatıra fotoğrafları da çektirdi. Temsili törende konuklara ayran ikram edidi.
Öğrenci Kolektifi üyeleri, düzenledikleri ' AKP 'siz hafta' etkinlikleri kapsamında temsili toplu nikah törenini gerçekleştirdiklerini söyleyerek, "Duyduk ki evlenen üniversite öğrencilerinin kredi borçları silinecekmiş. Ayrıca yurtlara girmede de kolaylıklar sağlanıyormuş. Bunun için biz de toplu nikah törenini düzenledik. Kısacası yapılan açıklamalarla dalga geçtik" dedi. (DHA)


Metro arızalandı vatandaşlar yine raylarda yürüdü

Aksaray-Havalimanı seferini yapan metro bu sabah saatlerinde arızalandı. Otogar istasyonuna yakın bir bölgede arızalanan metro hareketsiz kalınca, yolcular açılan kapılardan atlayarak indi ve rayların olduğu bölgede yürümek zorunda kaldı.
Aksaray-Havalimanı seferini yapan metro bu sabah saat 09:00 sıralarında arızalandı. Otogar istasyonuna yakın bir bölgede arızalanan metro, hareket kabiliyetini kaybetti.

Yapılan arıza anonsu üzerine metro içerisindeki yolcular açılan kapılardan atlayarak metroyu terk etti. Bir süre rayların olduğu bölgede yürümek zorunda kalan yolcular Otogar istasyonuna ulaşarak başka bir metroya binerek yola devam etti. Arızalanan metroda yaşananlar Mehmet Güleryüz isimli vatandaş tarafından görüntülendi.

Kaydedilen görüntülerde vatandaşların yüksekte kalan metronun açık kapılarından rayların bulunduğu alana atladıkları görülüyor. Kalabalık bir biçimde rayların bulunduğu alandan yürüyen vatandaşlar bölgeye gelen güvenlik görevlileri tarafından yönlendirilerek Otogar İstasyonu’na gönderiliyor.

Bir süre raylarda ilerleyen vatandaşlar daha sonra Otogar istasyonuna ulaşarak yollarına devam etti.


‘TARİHİ VURUŞ’ SIRASINDA MARMARAY’DA YOĞUNLUK

Bu arada, ünlü golfçü Tiger Woods’un, Asya kıtasından Avrupa kıtasına atış yapması esnasında Boğaziçi Köprüsü’nün tek yönlü olarak trafiğe kapatılması nedeniyle vatandaşların toplu ulaşım araçlarını tercih ettiği görüldü. Tarihi vuruşun gerçekleştiği saatlerde Marmaray'da da yoğunluk dikkat çekti.


BULUT MÜLHİM - ÖZGÜR ARSLAN / DHA