Faili meçhul cinayetlere ilişkin açılan davada, MİT eski Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür önemli açıklamalar yaptı.

Asuman ARANCA / ANKARA

Mehmet Eymür İçişleri eski Bakanı Mehmet Ağar’ın infazlarda eski MİT muhbiri Tarık Ümit’i kullandığını, daha sonra da Ümit’in ‘’Kafasına sıkılarak’’ öldürüldüğünü söyledi.

CANTÜRK VE BULDAN CİNAYETLERİ

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada tanık olarak ifade veren Mehmet Eymür şunları söyledi:

“Tarık Ümit, teşkilatımızla ilişiği kesildikten sonra Emniyet tarafından kullanıldı. Mehmet Ağar’ın bizzat yönettiği eski teşkilat mensubu Korkut Eken, Emniyet Özel Harekat Daire Başkanı İbrahim Şahin ve Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Emin Aslan’ın denetimindeki ‘özel operasyonlarda’ Behçet Cantürk, Fevzi Aslan, Savaş Buldan, Hacı Karay, Adnan Yıldırım ve diğer birçok şahsa yönelik infaz operasyonlarında aktif olarak kullanıldı.”

BİRAND’A SUİKAST

Eymür, bu ekibin gazeteci Mehmet Ali Birand’a da suikast planı yaptığını açıklayarak şunları söyledi:

“Tarık Ümit bu operasyonlara, özel harekatçı polisler Ayhan Akça, Ziya Bandırmalıoğlu ile katıldı. Ümit, gazeteci Mehmet Ali Birand’a yönelik bir operasyon için o tarihte Özel Kuvvetler Komutanlığında görevli olan, sonra MİT’e geçen Binbaşı Kaşif Kozinoğlu’nun isteği üzerine araştırma ve hazırlık da yapmış, ancak bu hususu Mehmet Ağar’a bildirmesi üzerine bu faaliyet durdurulmuş”

İNFAZ LİSTESİ

Eymür, Tarık Ümit’in infaz ekibi polislerle birlikte karıştığı olayları da açıkladı. Bir bölümü ölen bir bölümü de plan aşamasında kalan infaz listesindeki kişiler şunlar:

‘’Mehmet Emin Soydaş, Cihat Tokat, Mustafa Bayram, Cahit Kocakaya, Hakkı Aksoy, Abdullah Cantürk, Hüseyin Baybaşin, Lazem Esmaeli, İranlı Lokman, Nizam Bayramoğlu, Varujan Kumdagezer, Cumhur Demir, Tuncelili Fırat, Hurşit Han, Hamdi Yağan, Şükrü Koray, Adil Durmaz, Asgar Simitko, Hasan Kuş, Mehmet Kaygısız, Doktor Cabbar (Ahmet Türk’ün yeğeni), Nafiz Bostancı, Rado Rash, Kadri Parmaksız, Sıddık Kaya, İranlı Raguend  Dursun Karataş ve Nezir Karakuş’’

‘’KARAR MGK’DA ALINDI’’

Eymür, listenin ne amaçla hazırlandığı sorusuna, “PKK’ya yardım eden Kürt işadamlarının pasifize edilmesi için üst makamlardan emir alındığı’’ söyledi. Üst makamların da MGK olduğunu söyledi.  “Tarık Ümit bizzat işlediği cinayetlerin isimlerini verdi mi size?” şeklindeki soruya ise şu yanıtı verdi:

“Söyledi. Aşağı yukarı 54 kişilik bir liste. Bunların içinde Mehmet Ali Birand da var. Şenkal Atasagun Birand’a itiraz etti, koruma verdiler. Savaş Buldan, Hacı Karay, Adnan Yıldırım cinayetlerini işlediğini söyledi. Tarık Ümit bizim için şeref meselesiydi, kurtarmak için Mehmet Ağar’la görüştüm. Bu iş siyasi cinayetlere gidiyor dedim. ‘Tosunları Azerbaycan’a yollayacağını’ söyledi’’

Hakimin ‘’Tosunlar’ın kim?’’ sorusuna “O, polis memurları, Çatlılar falan” cevabını veren Eymür, MİT’in içinde de olayları kapatmak isteyenler olduğunu iddia etti. ‘’Devlete, insanların kafasına sıkarak infaz etmek yakışmaz’’ dedi.

http://www.sozcu.com.tr/2015/gundem/mehmet-eymur-800812/