ANKARA

Medya İşçileri Sendikası'nın (Medya-İş) 2. Olağan Genel Kurulunda 61 delegenin 57'sinin oyunu alan Hamdi Ateş genel başkanlığa seçildi.

Ankara'da bir otelde düzenlenen Genel Kurula Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, Hak-İş Konfederasyonuna bağlı sendikaların yöneticileri ve Medya-İş delegeleri ile üyeleri katıldı.

Divan Kurulu Başkanlığına Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Toruntay'ın seçilmesinin ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Daha sonra gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi.

Eski Genel Başkan Gürsel Eser, yaptığı konuşmada, genel kurula katılan tüm delegelere teşekkür ederek, genel başkanlığa aday olmayacağını açıkladı.

"Her sözleşmede döneminde bir adım ileriye gittik"

Eser'in ardından kürsüye çıkan Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, 15 Temmuz hain darbe girişiminin milletin kararlılığıyla başarısızlığa uğratıldığını belirterek, bu süreçte Anadolu Ajansı'nın da başarılı bir habercilik örneği gösterdiğini söyledi.

Medya-İş'in Anadolu Ajansı çalışanlarının üyelikleriyle kurulduğunu vurgulayan Arslan, şunları kaydetti:

"O günlerde Ajansın bütün çalışanlarını üye yapmamız gerekiyordu. Tüm iş kolu barajını geçebilmek için mahalli gazeteleri ve matbaalarını gezdik. Ayakta durmamız gerekiyordu. Henüz yetki almamış sendika, sizlerin muvafakatı ile aidat aldık. Her sözleşme döneminde bir adım ileriye gittik. Başbakanlık basım evindeki arkadaşların üyeliklerini gerçekleştirdim. Bizzat Devlet Malzeme Ofisi ve Darphanenin örgütlenmesinde Hak-İş en ön planda olmuştur." dedi.

Arslan, konuşmasının sonunda eski Medya-İş Genel Başkanı Eser ve yönetimine, hizmetlerinden dolayı teşekkür ederek, genel kurulun hayırlı olması temennisinde bulundu.

Eski başkandan yeni başkana destek

Eski Genel Başkan Eser, genel başkanlığa aday olduğunu açıklayan Hamdi Ateş'e başarılar dileyerek, kendisine desteğini dile getirdi. Ateş ise Eser ve ekibine, hizmetlerden dolayı teşekkür ederek, çiçek takdim etti.

Ateş'in listesinde yer alan yönetim kurulu, denetleme kurulu, disiplin kurulu, üst kuruldaki asil ve yedek üyelerin isimlerinin okunmasının ardından Ateş, kürsüye çıktı.

Medya-İş Sendikasının kurucu üyelerinden biri olduğunu anımsatan Ateş, şöyle konuştu:

"Sendikanın daha ileriye taşınması için yeni bir ekibe ihtiyacın olduğunu gördük. Ekibim ve ben aday olmaya karar verdik. Kısa sürede delegelerimizin büyük bir teveccühü üzerine bizleri aday göstermiş oldukları için de ayrıca onlara teşekkür ediyorum. Bizim nasıl bir anlayışımız olacak, burada onu ifade etmek isterim. Öncelikle açık, şeffaf, katılımcı, hesap verebilir bir yönetim anlayışıyla yola devam etmek istiyoruz. En büyük taahhüdümüz, her üyemizin fikrine, görüşüne ve eleştirilerine açığız. Bunları net olarak bizim yönetimimizde, yönetim politikalarımızda ve faaliyetlerimizde göreceksiniz."

Anadolu Ajansı dışında bir kurumda çalışan ve Medya-İş Sendikası'na bağlı olan üyelerin sorunlarını da kendi sorunları gibi gördüklerini ifade eden Ateş, sorunların konfederasyonla birlikte uyumlu şekilde çözüleceğine olan inancını dile getirdi.

Ateş, şöyle devam etti:

"Anadolu Ajansı'ndaki birçok muhabir, foto muhabiri, kameraman arkadaşımız riskli ve tehlikeli bölgelerde, terör, afet bölgelerinde görev yapıyorlar. Bu arkadaşlarımızın bir güvenceye kavuşturulması için bireysel sağlık sigortasını oluşturmak için harekete geçmiş bulunuyoruz. Bu noktada toplu iş sözleşmemiz devam ediyor ve toplu iş sözleşmemizin son iki maddesi kaldı. Mutlaka özel sağlık sigortasını toplu iş sözleşmesi maddelerinde göreceksiniz. Toplu iş sözleşmesinde bugüne kadar elde edilen ekonomik ve sosyal haklardan geri gidilmeyecek, bunlar mutlaka daha ileriye taşınacaktır. Bu bizim sözümüzdür."

"Dik başlı olmayacağız ama başımız dik olacaktır"

15 Temmuz darbe girişiminde büyük bir hainlik yaşandığını anımsatan Ateş, darbeciler tarafından hedef gösterilen Anadolu Ajansı'nın, darbe girişimi gecesinde yaptığı habercilikle milli iradeye ve demokrasiye sahip çıktığını, darbe metnini tüm tehditlere rağmen servis etmediğini ve bu mücadeleden alnının akıyla çıktığını ifade etti.

Hainlerle gazetecilerin birbirinden ayrılması gerektiğini kaydeden Ateş, "Bugün kalemleriyle hainlik edenlerin, o gün bize ateş edenlerden farkı yoktur. Sarı basın kartı olan insanların suç işleme, demokrasiye karşı gelme hakkı yoktur. Özellikle bundan sonraki süreçte de temel yönetim anlayışımız şu olacaktır; demokrasiye, milli iradeye, sivil topluma, özgür düşünceye 'evet', teröre, bölücülüğe, hainliğe 'sonuna kadar hayır' olacaktır. Sevdamız Türkiye, başka vatanımız, başka ülkemiz, başka devletimiz yoktur. Uyumlu bir şekilde çalışacağız, dik başlı olmayacağız ama başımız dik olacaktır." diye konuştu.

Konuşmaların ardından, genel başkanlık seçimi için oy kullanma işlemlerine geçildi. Oy kullanan 61 delegeden 57'sinin oyunu alan Ateş, Medya-İş Sendikasının yeni Genel Başkanı seçildi.

Ateş, delegelere yaptığı teşekkür konuşmasında "Yarından itibaren yoğun bir şekilde çalışacağız. Bütün ardaşlarımızla, üyelerimizle görüşeceğiz, onların sorunlarını dinleyeceğiz ve sendikamızı çok daha ileri noktalara taşıyacağız. Buralara kadar gelen ve gelemeyip yürekten bizi destekleyenlere teşekkür ediyorum. Medya-İşimizin yolu açık olsun." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Orhan Onur Gemici

Kaynak: AA