MEB'in her yıl yaptığı "bağış toplamak yasak" açıklaması bu yıl da tekrarlanırken, MEB'in el altından bağış toplanması için taktik verdiği ortaya çıktı.

Cumhuriyet gazetesinden Mahmut Lıcalı'nın haberine göre, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, okul müdürlerinden “veliler halden anlar” diyerek dolaylı yoldan bağış toplanmasını isterken kayıt işlemlerinde bağış aldığı gerekçesiyle başlatılan soruşturmada 3 bin 738 okul müdürü hakkında disiplin cezası verilmesi önerildi.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in kayıt döneminde velilerden para topladığı gerekçesiyle tüm ülke genelinde okul müdürlerine yönelik başlattığı soruşturma hâlâ devam ederken MEB’in okullardaki eksiklikleri gidermek için okul yöneticilerine aileleri adres göstermesi akılları karıştırdı.

İstanbul’da bir okul müdürünün Milli Eğitim Bakanı Dinçer’in “Velilerinizden para istemeyin, durumunuzu anlatın. Onlar halden anlar” dediğini aktararak para talep etmesi, okul yönetimlerini de baskı altında bıraktı.

Eğitim yılı başında kaynak aktarılmadı
MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri’nin konu hakkındaki soru önergesini yanıtlayan Bakan Dinçer, Eğitim-öğretim yılının başlangıcında okullara ayrıca bir kaynak tahsisi yapılmadığını okulların gelirleri arasında okul aile birlikleri aracılığıyla toplanan “ayni, nakdi, şartlı-şartsız bağış ve yardımların” bulunduğunu ifade etti.

Öğrenci kayıt ve kabullerinde bağış alınmaması konusunda geçen yıl genelge yayımladığını anımsatan Dinçer, 2011-2012 eğitim-öğretim yılı öğrenci kayıt kabullerinde ve diploma verilirken para talep edildiği ve alındığı iddiasıyla ilgili soruşturma başlatıldığını dile getirdi. Dinçer, söz konusu iddialarla ilgili olarak 3 bin 738 okullun yöneticisine disiplin cezası verilmesi teklifinde bulunulduğunu belirtti. Dinçer, 1973 okulda ise soruşturma çalışmalarına devam edildiğini ifade etti.