Şişecam açıklamasına göre, Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman'ın ev sahipliğinde gerçekleşen ziyarette, topluluğun İtalya'daki yatırımları başta olmak üzere küresel faaliyetleri hakkında bilgilendirme yapıldı. Ziyaret kapsamında 290 bin ton/yıl üretim kapasitesiyle Türkiye ve yakın coğrafyanın en büyük düzcam fırınına sahip olan Polatlı tesisi de gezildi.

2014'te faaliyete geçen tesis, geçen yıl devreye alınan yeni hat sayesinde yıllık 3 milyon metrekare lamine cam üretim kapasitesine sahip olmasıyla dikkati çekiyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, topluluğun bugün Avrupa'nın en büyük düzcam üreticisi olduğunu belirtti.

Kırman, "Topluluğumuz bugün düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj ve cam elyafı gibi camın tüm temel alanları ile soda ve krom bileşiklerini kapsayan iş kollarında, 13 ülkedeki 44 tesisiyle üretim faaliyetlerine devam etmektedir. Kimyasallar, cam ev eşyası ve düzcam alanlarındaki yatırımlarımızla faaliyet gösterdiğimiz İtalya, 61 milyonu aşkın nüfusu, 1,9 trilyon dolarlık ekonomisi ve köklü sanayi geçmişiyle topluluğumuz açısından özel bir ülke konumundadır." ifadelerini kullandı.

Şişecam Topluluğu'nun İtalya'daki üretim faaliyetlerine 2005'te başladığını hatırlatan Kırman, İtalya'daki ilk yatırımlarını, 2005 yılında krom kimyasalları alanında faaliyet gösteren Cromital S.p.A. ile yaptıklarını bildirdi.

Kırman, "Bu şirketimiz başta İtalya'daki deri ve metal kaplama sektörleri olmak üzere Avrupa'daki birçok sektöre girdi sağlamaktadır. Topluluğumuzun bazik krom sülfat üretiminde dünyada lider, kromik asit üretiminde ise Avrupa'da lider konumunda olmasında İtalya'daki yatırımın önemli bir rolü bulunmaktadır." değerlendirmesinde bulundu. 

Şişecam Topluluğu'nun İtalya'da düzcam pazarında yüzde 30 paya sahip olduğunu belirten Kırman, şunları kaydetti:

"İtalya'yı sadece önemli pazar olarak değil, aynı zamanda Batı Avrupa pazarına açılan önemli bir kapı olarak görüyoruz. Bu doğrultuda inorganik büyüme planlarımız kapsamındaki en son yatırımımızı da İtalya’da yaptık. Geçen yılın sonunda düzcam üreticisi Sangalli Vetro Porto Nogaro'yu bünyemize kattık. Yıllık 220 bin ton düzcam ve 5 milyon metrekare lamine cam üretim kapasitesine sahip olan bu tesisle birlikte Avrupa'nın en büyük düzcam üreticisi konumuna geldik. Şişecam Topluluğu, bugün 154 ülkeye yaptığı ihracat ile en fazla ülkede satış yapan Türk şirketidir. Türkiye'den İtalya'ya yaptığımız cam ve kimyasal ürün ihracatı ise yıllık 85 milyon dolar seviyesindedir. Topluluk olarak, yaptığımız yatırımlarda İtalyan makine ve ekipman üreticileri ise önemli tedarikçilerimiz arasında yer almaktadır. Dolayısıyla İtalya, gerek yaptığımız yatırımlar gerekse ticari faaliyetlerimiz açısından önem taşıyan bir ülkedir." 

Kırman, İtalya'da kimyasallar ve düzcam sektörlerinin yanı sıra cam ev eşyası pazarında da etkin olduklarını vurgulayarak, Paşabahçe Mağazaları'nın yurt dışındaki ilk mağazasını 2015 yılında Milano'da açtıklarını bildirdi.

Kaynak: HABER7.COM