2035 yılında Nasa (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) Mars gezegenine araştırma gemisi Ares 3’ü yollar. Mars’ta keşif gezisine çıkan astronotlar şiddetli bir fırtınadan ötürü öldü sandıkları arkadaşları Mark Watney’i Kızıl Gezegen’de bırakmak zorunda kalırlar. Bir süre sonra kendine gelen Mark gezegende tek başına kaldığını anlayınca yaşamda kalma yollarını araştırmaya başlar. Botanist Mark ilk yardımın ancak dört yıl sonra geleceğini hesaplayarak çözümler üretmeye girişir. Yaşama tutunmaya çalışan, moralini yüksek tutan, espri anlayışını yitirmeyen Mark dünyaya dönmek için en rasyonel koşulları arar.

Alien (Yaratık/ 1979), Blade Runner (Bıçak Sırtı/ 1982), Prometheus (2012) adlı bilimkurgu filmlerinden sonra Ridley Scott ilk kez gerçekçi bir bilimkurgu çalışmasıyla izleyicinin karşısına çıkıyor. Uzayda yolculuğun uzun yıllar gerektirdiğini irdeleyen, bilimle vicdanı, bireyselle toplumsalı, içsel yolculukla gezegenlerarası yolculuğu objektif bir şekilde karşılaştıran Scott, olağanüstü bir görsellik taşıyan, mizah aynı zamanda dram da içeren kişisel bir öykü anlatıyor.

Hollywood Yabancı Sinema Eleştirmenleri’nin müzikal veya komedi dalında film, erkek oyuncu (Matt Damon) verdiği yapım, 88.Akademi ödüllerinde film, erkek oyuncu, uyarlama senaryo, yapım tasarımı, ses kurgusu, ses miksajı, görsel efektler olmak üzere yedi dalda aday.

The Martian (Marslı) Yönetmen: Ridley Scott Oyuncular: Matt Damon, Chiwetel Ejiofor, Jessica Chastain, Jeff Daniels, Kristen Wig, Sean Bean, Kate Mara / 2015, 135 dakika, BirFilm / Format: Dvd, 3D Blu–ray.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr