Kendine has aroması ile gazoz, kolonya, reçel ve lokum gibi ürünleri de yapılan Bodrum mandalinası, üreticilerini don ve fırtına nedeniyle zarara uğrattı. En geç yılbaşında dalında görülen ancak ekonomik değerini kaybettiği için hasat süresi uzayan mandalina, bu sezon da üreticisinin yüzünü güldürmedi. Fırtına ile birlikte dalındaki ürünün büyük bir bölümü döküldü. Ağaç dipleri mandalina örtüsü ile kaplanan bahçeleri üretici ile toptancıların pazarlıklarına sahne oldu. 

Bitez ve Ortakent Mahalleleri'ndeki henüz hasat yapılmamış bahçelerde yere dökülen ürünler tavuklara yaradı. Don olayının ardından fırtına nedeniyle ürünün döküldüğünü söyleyen 2 çocuk 2 torun sahibi 82 yaşındaki Halil Öztopal, 'Normalde bu ayda dalında ürün olmaz. Ama mandalina değerini kaybetti. 

Böyle olunca ürün bu zamana kadar kaldı. Aldığımız para masrafına yetmiyor. Bahçemdeki ürünü alan kişiye 8 ton diye verdik. Ama şimdi bu kadar çıkmayacak' dedi. Mandalina bahçesinin, dedesinden babasına ve ondan da kendisine kaldığını anlatan 62 yaşındaki Mehmet Dargan da 'Mandalinanın durumu iç açıcı değil. Alan yok. Masrafları cebimizden çıkıyor. 

Bu sene hiç satamadım. Şimdide ürün yerde' diye konuştu. Don olayı ve fırtına öncesi ürünün iyi olduğunu söyleyen Aydın'dan gelen toptancı Güner Daşkıran ise 'Soğuklar ürünü etkiledi. Anlaştığım bahçeden 10 ton ürün toplamayı düşünüyordum şimdi ancak 5 ton çıkar' diye konuştu.

Kaynak: DHA