1.Uzlaşma olursa yeterli çoğunluk sağlanabilir. En az 330 oyla değişiklik yapılabiliyor. Oylama gizli yapılıyor...

2.317 vekilli AK Parti’nin 13 eksiği var.Meclis çalışmalarını sürdürürken, yeni anayasa yapımı için ayrı bir seçim yapılır. Bu seçilenlerin görevi, yeni anayasa yapmak olur.

3.1950’li yılların sonunda Fransa da yeni bir anayasa hazırladı. Meclis’ten geçirmeden doğrudan referanduma sundu. Bu metod da kullanılabilir.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç, yeni anayasa yapmak için oluşturulan Uzlaşma Komisyonu’nun sonuçsuz kalması durumunda uygulanması mümkün olan A, B, C planlarını açıkladı. Malkoç, “Yeni Anayasa Yapıcı Meclis” veya “Kurucu referandum” önerisinde bulunabileceklerini söyledi. Malkoç, Birlik Vakfı Ankara Şubesi’nde verdiği konferansta mevcut anayasanın “darbe anayayası” olmasının en önemli özelliği olduğunu hatırlattı. Malkoç, şunları söyledi:

250 kişilik Meclis için seçim yapılır

Yeni anayasa için başlayan bir süreç var. İnşallah yeni bir başlangıç olur, yeni anayasa olur diye umut ediyoruz. TBMM’de grubu bulunan partiler anayasayı değiştirmek için çaba göstermezlerse millet bunu bir kenara not edecek. Yeni anayasa nasıl yapılacak? Üç usulü var. Bir tanesi mevcut anayasanın 175’inci maddesine göre bu olabilir. (Anayasa değişimi için en az 330 vekilin oyu gerekiyor. AK Parti”nin ise 317 milletvekili bulunuyor) İkinci metot, meclis çalışmalarını sürdürürken, bir karar alır. Yeni anayasa yapımı için bir seçim yapılır. Bu seçilenlerin görevi yeni anayasa yapmak olur.Yani, “Yeni Anayasa Yapıcı Meclis” diyoruz buna. 200 - 250 kişi olur, dar bölgeli olur veya süresi 6 ay olur bunlar tartışılabilir. Üçüncü metot da kurucu referandum yoludur. 1950’li yılların sonunda Fransa aynı bizim gibi inanılmaz tartışmalara girdi, kendine has usül ve metotla anayasa hazırladı ve Meclis’ten geçirmeden doğrudan referanduma sundu. Buna ‘kurucu referandum’ metodu da deniyor. Bu metotla da olabilir.

AK Parti kendi teklifini Meclis’e verir

Belki 6-7 ay partiler arası uzlaşma komisyonu çalışır. Bir şey yaptı yaptı. Yapmadı ben umut ediyorum ki AK Parti kendi anayasa teklifini hazırlar ve Meclis’e verir. AK Parti’nin milletvekili sayısı referandum için, yani 330’un üzerine çıkmaya yeter mi? Evet, şimdi yetmiyor. CHP’de ve MHP’de bu parlamenter sistemin Türkiye’nin başına açtığı sıkıntıları gören insanlar vardır. İnşallah bu partilerle de veya bu arkadaşlarla da görüşerek Türkiye bir yol bulur. Bulmazsa gene millet bunu çözecektir.”

Hukukçu Malkoç

İSTANBUL Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Refah Partisi’nden Meclis’e girdi. Refah Partisi’nin Anayasa Mahkemesi’nde görülen kapatma davasında, parti savunmasını hazırlayan ekipte yer aldı. AK Parti’nin YSK temsilciliği yaptı. AK Parti Siyasi Erdem ve Etik Kurulu üyesi oldu. 17 Aralık 2015’te Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başdanışmanlığına getirildi.,

Türkiye modeli başkanlık

“BAŞKANLIK, çok tartışılan bir konu, Amerika modeli, Meksika modeli, Şili modeli. Biz insanlığın yaşadığı tecrübelerden yararlanacağız. Türkiye’nin kendine has, Türkiye modeli bir başkanlık sistemi koyacağız. Başkanlık sistemi bizi böler mi? Hayır. Bizi bölmez aksine bütünleştirir. Türkiye modeli başkanlık sistemi üniter devlet yapısını öngörüyor. Başkanlık sistemi diktatörlük mü getirir? Dünyanın her coğrafyasında diktatörler çıkmıştır ama Anadolu topraklarında hiç diktatör yetişti mi arkadaşlar?”

Yeni anayasada üç hedef

“YENİ anayasada neyi hedeflememiz gerekir? Birincisi Türkiye’de siyasi, sosyal istikrarın güçlendirilmesi. İkincisi, uzlaşma kültürünün yerleştirilmesi. Üçüncüsü, hak ve özgürlüklerin mutlak genişletilmesi, en azından uluslararası standartlara kavuşturulması. Demokrasinin sağlıklı işlemesini temin etmeyi anayasaya koymak gerekir. Ekonomik kalkınmanın daha iyi bir şekilde sağlanması ama bunu yaparken de ortaya çıkacak refahın adil bir şekilde bölüştürülmesi. Hukuk devletinin kökleşmesi...”

Kaynak: HABER7.COM