www.muhasebeweb.com

Bilindiği üzere, gerek vergi mükellefleri ve gerekse meslek mensuplarının uygulamada en fazla mağdur oldukları konuların başında, vergi iadelerinde yaşadıkları sorunlar ve gecikmeler geliyor. Bu sorunların belki de en azı mevzuattan, büyük bölümü ise, vergi dairelerinin birbirinden farklı uygulamalarından ve anlayışlarından kaynaklanıyor. Bunun en büyük nedeni ise, iadelerde asgari standartların belirlenmemiş yada çok açık olarak yazılmamış olması ve bazı hususların kapalı geçilerek görevli kişilerin insiyatifine bırakılmasıdır.

Maliye Bakanımız Sayın Naci AĞBAL'ın göreve gelir gelmez el attığı ilk konu, KDV iadesi başta olmak üzere vergi iadelerinde yaşanan sorunlar ve gecikmeler olmuştur. Gelir İdaresi Başkanlığı, bu konuda yaşanan mağduriyetlerin önlenmesi için ciddi adımlar atmaya başlamıştır. Bu konudaki ilk düzenlemede, 22.01.2016 tarihinde  99 Seri No.lu  Gelir Vergisi Sirküleri ile yapılmıştır. Söz konusu Sirküler ile, Gelir ve Kurumlar Vergisi iade işlemlerinin hızlandırılması, iade işlemlerine asgarî bir standart getirilerek uygulama birliğinin sağlanması amaçlanmaktadır.

Anılan Sirkülerde; Gelir ve kurumlar vergisine yönelik iade taleplerinde, mükelleflerin elektronik ortamda gönderecekleri bilgi ve belgeler esas alınarak, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kullanıma hazırlanan Gelir ve Kurumlar Vergisi Standart İade Sisteminin (GEKSİS) kullanılacağı belirtilerek, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin 2015 ve izleyen vergilendirme dönemlerine yönelik iade taleplerini bahse konu Sistemi kullanmak suretiyle yapacakları, bu sistem (GEKSİS)  ile mükelleflerin elektronik ortamda gönderecekleri bilgi ve belgeler esas alınarak Gelir-Kurumlar Vergisi iadelerine yönelik kontrol ve analizlerin elektronik ortamda yapılarak özet bir rapor halinde iadeyi yapacak birime ve mükellefe sunulacağı açıklanmıştır.

2015 ve izleyen vergilendirme dönemlerindeki iadelerde  uygulanacak bu sistemin ayrıntıları aşağıda açıklanmıştır.

I- Uygulamanın Kapsamı

Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri aşağıda belirtilen iade taleplerini GEKSİS üzerinden yapacaklardır.