Buna göre, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’ndan dağıtım lisansı alanelektrik ve doğalgaz dağıtım şirketleri ile Organize Sanayi Bölgesi (OSB) tüzel kişiliklerine, abone ve tüketim bilgilerini bildirme zorunluluğu getirildi.

Bilgi verme zorunluluğu, yeni yılın ilk günü başlayacak. Mevcut, yeni tesis edilen, değişen ve kapanan tüm abonelik bilgilerinin yer alacağı abone bilgileri ile tüketim bilgileri elektronik ortamda Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi Transfer Sistemi (BTRANS) aracılığıyla bakanlığa, belirlenen format ve standartlarda gönderilecek. Kağıt formatında veya belirlenen format dışında elektronik ortamda da olsa gönderilen bilgiler kabul edilmeyecek. 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle iş yerielektrik ve doğalgaz tüketim bilgileri, tüketim bilgilerinin okunduğu dönemi takip eden ayın 14’üncü günü saat 24.00’e kadar, 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle yeni tesis edilen, değişen veya kapanan aboneliklere ilişkin abone bilgileri ise abonelik işleminin tesis edilmesini takip eden ayın 14’üncü günü saat 24.00’e kadar gönderilmesi gerekiyor.

Bakanlık, şirketlere, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren her türlü gerçek ve tüzel kişi müşterilerinin abone işlemi tesisini yapmadan ve sözleşme düzenlemeden önce vergi kimlik numaralarını tespit ederek ilgili belge, hesap ve kayıtlarında kullanma zorunluluğu da getirdi.Türkiye Cumhuriyeti (TC) vatandaşı olan gerçek kişilerde TC kimlik numarası, yabancı kimlik numarası bulunan yabancı gerçek kişilerde ise yabancı kimlik numarası vergi kimlik numarası olarak kullanılacak. Vergi kimlik numarası kullanma zorunluluğu kapsamında şirketler; iş yerleri için tesis edilecek elektrik vedoğalgaz abonelik taleplerinde iş yeri abone işlemi tesisini yapmadan ve sözleşme düzenlemeden önce Gelir İdaresi Başkanlığı’nın kurumsal internet sayfası üzerinden, iş yeri aboneliği yaptıracak gerçek veya tüzel kişinin vergi mükellefiyetinin bulunup bulunmadığını elektronik ortamda sorgulayacaklar. Vergi mükellefiyeti bulunmayan gerçek veya tüzel kişinin iş yeri abone işlemi tesis edilmeyecek ve sözleşme düzenlenmeyecek. Gerçek veya tüzel kişilerin vergi mükellefiyeti durumu sadece Gelir İdaresi Başkanlığı’nın kurumsal internet sayfası üzerinden elektronik ortamda sorgulamak suretiyle araştırılacak, kişilerden vergi mükellefiyeti durumuna ilişkin herhangi bir belge istenmeyecek.

1 Ocak 2013 tarihinden önceki döneme ilişkin aktif abonelere ait mevcut abonelik bilgilerini, 31 Ocak 2013 tarihi saat 24.00’e kadar bildirmek zorunda olan şirketler, düzenlemede belirtilen hükümlere uymadıkları takdirde yaptırıma maruz kalacak.

(CİHAN)