Malatya'da iki askeri uçak bilinmeyen bir nedenle düştü. Uçaklardaki 4 pilot şehit oldu.

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait iki RF-4E tipi keşif uçağı, Malatya’nın Akçadağ ilçesi yakınlarında düştü. Kazada 4 pilotun şehit olduğu bildirildi.

Malatya 7’nci Ana Jet Üssü’nden 18.07′de havalanan iki RF-4E tipi keşif uçağı, saat 19.05 sıralarında Akçadağ ilçesi Ekinciler Mevkii’nde düştü. Kazada uçaklarda bulunan 4 pilot şehit oldu.

“4 KAHRAMAN PİLOTUMUZ ŞEHİT OLDU”

Olayla ilgili Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklama şöyle:

“Bu akşam 18.07’de Malatya’da konuşlu 7’inci Ana Jet Üssünden planlı gece uçuş eğitimi için kalkan iki adet RF-4E Keşif Uçağı ile saat 19.05’te radar irtibatı kesilmiş ve derhal arama faaliyetlerine başlanmıştır. Saat 20.45’te iki uçağımızın da enkazına ulaşılmış ve maalesef dört kahraman pilotumuz şehit olmuşlardır. Bu elim kaza neticesinde şahadet mertebesine erişen kahraman pilot arkadaşlarımıza Allah’tan rahmet kederli aile fertlerine, Silahlı Kuvvetlerimize ve yüce Türk Milletine başsağlığı dileriz.”

AFAD’dan yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

“Genelkurmay Başkanlığı’ndan alınan bilgiye göre 24.02.2015 günü akşam saatlerinde 2 adet F-4 savaş uçağı radardan kaybolmuştur. Malatya, Diyarbakır ve Elazığ AFAD ekipleri bölgeye sevk edilmiştir. Bir pilotumuzun cenazesine ulaşılmış olup, arama-kurtarma çalışmalarına devam edilmektedir. Gelişmeler 7/24 takip edilmektedir.”

ALA: DIŞARIDAN BİR ŞEY SÖZ KONUSU DEĞİL

İçişleri Bakanı Efkan Ala, kazayla ilgili olarak TBMM Genel Kurulu’nda gündeme geçmeden önce bilgi verdi. İki uçağın da enkazına ulaşıldığını ifade eden Ala, “Maalesef 4 şehidimiz var. İkisi de F4 Fantom uçakları…” diye konuştu.

Bazı milletvekillerinin kazanın nedeniyle ilgili sorularına Ala, uçak kazasının kesin nedeninin ancak kaza kırım raporundan sonra açıklanabileceğini kaydederek, “Şu anda mümkün değil. Malatya sınırları içinde Akçadağ mevkiinde….Tabii tahminlerimiz var. Birbirine çarpma olabilir büyük ihtimalle ya da hava şartları…Dışarıdan bir şey söz konusu değil. İki uçağın enkazına da ulaşıldı. Maalesef 4 pilotumuz da şehit olmuştur” karşılığını verdi.

ÖZEL’E TAZİYE MESAJLARI

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Malatya’da iki askeri uçağın düşmesiyle ilgili Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’den, telefonda bilgi aldı.

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre; Başbakan Davutoğlu, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de temaslarını sürdürürken, Malatya’da iki askeri uçağın düşmesiyle ilgili Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel ile iki kez telefonda görüştü.

Görüşmede, olayla ilgili bilgi alan Başbakan Davutoğlu, 4 askerin şehit olması nedeniyle Orgeneral Özel ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ne taziyelerini iletti.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek de Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk’e başsağlığı mesajı gönderdi. Çiçek, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Kanada’dan gönderdiği mesajda, şunları kaydetti: “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin keşif uçuşu gerçekleştiren iki askeri eğitim uçağının Malatya Akçadağ ilçesi yakınlarında düştüğü elim kazada 4 pilotumuzun şehit olmasından büyük üzüntü duydum. Şehit pilotlarımıza Allah’tan rahmet, size ve şahsınızda Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı ailesine başsağlığı ve sabır diliyorum.”

İLK ÖNCE KÖYLÜLER İHBAR ETTİ

7′nci Ana Jet Üssü’nün de bulunduğu Akçadağ İlçesi’nde, akşam saatlerinde güvenlik birimlerini arayan köylüler, büyük bir patlama sesi duyduklarını ve alev gördüklerini belirterek ‘uçak düşmüş olabilir’ diye ihbarda bulundu. Malatya’dan çok sayıda ambulans ve itfaiye ekibi ihbarın yapıldığı Akçadağ İlçesi Ekinciler Mevkii’ne gitmek üzere yola çıkarıldı.


http://www.sozcu.com.tr/2015/gunun-icinden/malatyada-ucak-dustu-753781/