İmalat sanayisinde kullanılmak kabilinden tahsil edilen makine ve teçhizatın finansmanı düşüncesince uran işletmelerince makbul krediler zımnında lehe tahsil edilen paraların banka ve sigorta muameleleri vergisinden (BSMV) ayrıklık tutulmasına bağlı kökler ve esaslar belirlendi.

Maliye Bakanlığının Gider Vergileri Genel Tebliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, Sanayi Sicili Kanunu kapsamında uran sicil belgesini taşıyan uran işletmelerince yalnız imalat sanayinde kullanılmak kabilinden tahsil edilen araba ve teçhizatın finansmanı düşüncesince bu işletmeler kabilinden makbul krediler zımnında lehe tahsil edilen nukut veznedar ve sigorta muameleleri vergisinden ayrıklık tutulacak.

Sanayi sicil belgesini taşıyan iktisap etmek koşuluyla asıl yahut hukuksal yabanlık içerisinde faaliyette mevcut hepsi uran işletmeleri, yalnız imalat ve istihsal faaliyetlerine bağlı alacakları dünkü araba ve teçhizatın finansmanı düşüncesince kullandıkları krediler zımnında istisnadan faydalanabilecek.

İstisnadan yararlanabilmek düşüncesince araba ve teçhizatın yalnız imalat ve istihsal işlerinde kullanılabilecek mahiyette olması gerekecek.

İmalat ve üretimle direkt hevesi sıfır departman malzemeleri, demirbaşlar, gidiş geliş tescil kuruluşlarınca tescil edilen araç araçları araba ve donatı kapsamına girmeyecek.

Sanayi işletmesinin çalışkanlık konusu itibarıyla imalat ve istihsal işlerinin icrası düşüncesince ayrılmaz özellikte bulunan, imalatla ve üretimle direkt hevesi bulunan iş makineleri zımnında makbul krediler ayrıklık kapsamında toprak alacak.

Bir dört başı mamur biçiminde teslimi uygulayım adına gibi bulunmadığı düşüncesince parçalar biçiminde tahsil edilen ve işletmede monte edilmesi meydana gelen araba ve donatı zımnında makbul krediler istisnadan yararlanabilecek.

İstisna uygulaması

İstisna kapsamında güven görmek talip uran işletmeleri, uran sicil vesikası ile araba ve donatı alımına bağlı proforma satmaca yahut güven müracaat tarihinden esbak 7 devir ortamında sıralı adanmış faturasının birer örneğini güven kullanılacak bulunan para kuruluşuna ibraz edecek.

Yeni kurulan ve elan uran sicil vesikası almamış bulunan uran işletmeleri ile uran sicil belgesinde toprak almayan müşterek imalat ve istihsal dalında faaliyette bulunacak uran işletmelerince imalat ve istihsal faaliyetlerinde kullanılmak kabilinden tahsil edilen dünkü araba ve teçhizatın finansmanı düşüncesince makbul krediler düşüncesince de kredinin kullanıldığı tarihten itibaren istisnadan yararlanılabilmesi gibi olacak.

İstisna uygulanacak güven tutarı, dünya içi alımlarda adanmış faturasında toprak meydan rüsum engelleme tutarı, ithalatta ise dış alım işlemine bağlı ödenen rastgele çeşitli vergi, resim, masraf ve esham ile ihracatçının düzenlemiş olduğu satmaca ve benzeşim belgede toprak meydan değer toplamını aşamayacak.

Kaynak: AA