Türkiye Barolar Birliği, Avukatlar Haftası etkinlikleri kapsamında cezaevlerindeki hükümlü ve tutukluların adalete ve onun temeli olan savunma hakkına bakışlarını, sanat yoluyla sergilemelerini sağlamak amacıyla bir resim yarışması düzenledi. Adalet kavramına içeriden bakışı, sanat ve hukukun buluşma ortamında sergilemek amacıyla düzenlenen "İçeriden-Hükümlü ve Tutuklular Arası Resim Yarışması" büyük ilgi gördü.

"Adalet ve Savunma" konulu yarışmaya Türkiye genelindeki 60'a yakın cezaevinden, 15 yaşın üzerindeki 154 hükümlü ve tutuklu, 248 resimle katıldı. Yarışmada birincilik ödülünü Sakarya Ferizli L Tipi Kapalı Cezaevinde yatan İbrahim Erkut alırken; ikinciliği Antalya E Tipi Kapalı Cezaevinde yatan Yaşar Ayhan Deniz, üçüncülüğü ise Sincan 1 Nolu L Tipi Cezaevinde yatan Hasan Kocaoğlu aldı. Yarışmada, 5 esere de mansiyon ödülü verildi. Hükümlü ve tutukluların adaleti anlattığı resimler, bir katalog haline getirildi.

Resimlerde, Türk yargı sistemine olan güvensizlik ile verilen kararların doğruluğuna olan itimatsızlık, bir kez daha gözler önüne seriliyor. Birincilik ödülü alan Erkut, Türkiye'deki adaletin içinde bulunduğu durumu en iyi şekilde resmetti. Resimde, duruşma salonunda hakimlerin önünde ameliyat masasına yatırılmış bir zanlı bulunuyor. Bir avukatın önünde kapalı ve açık kitaplar bulunurken; diğer onlarca avukat ise yapılan ameliyatı seyrediyor. Ameliyat edilen zanlının da kolundan ve bacaklarından hakimler ısırıyor. Bir hakim ise zanlının baş ucunda duruyor.

(CİHAN)

bilge2