İki çocuk babası İnanç, kredi çeken vatandaşlara "Masraf dekontunu saklayın, çünkü bankalar artık parayla dekont veriyor." uyarısında bulundu.

Ankara'da bir kamu kurumunda memur olarak görev yapan Ünal İnanç, 2007 yılında aldığı ev için 60 bin lira konut kredisi çekti. Banka şubesi, İnanç'tan 'kredi tahsis ücreti' adı altında bin 200 lira 'dosya masrafı' tahsil etti. Faizlerin düşüş eğilimine girmesiyle Ünal İnanç, 8 Eylül 2009'da yeniden banka şubesinin kapısını çalarak, 'yeniden yapılandırma' yapacağını söyledi. Banka bu kez İnanç'tan 'yeniden yapılandırma komisyon ücreti' adı altında 1,623,75 lira kesildi.

Ünal İnanç, bankanın kendisinden haksız bir şekilde tahsil ettiğine inandığı paraları tahsil etmek için harekete geçti. İlçe kaymakamlıkları bünyesinde hizmet veren Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'nin 1192 liralık sınırını aşan 1200 liralık dosya masrafı ve 1623,75 liralık yeniden yapılandırma ücreti için İnanç'ın Avukatı Mustafa Akıncı, tüketici mahkemesine dava açma yerine geçtiğimiz 26 Eylül'de Ankara 3. İcra Müdürlüğü'nde icra takibi işlemi başlattı. İcra takibine itiraz etmeyen banka 1200 liralık dosya masrafını ve 1623,75 liralık 'yeniden yapılandırma' ücretini yıllık yüzde 9 faiz oranıyla birlikte İnanç'a ödedi.

"DEKONTUNUZU SAKLAYIN; BANKAYA PARA ÖDEMEK ZORUNDA KALMAYIN"

Çektiği kredinin masrafını 6 yıl sonra geri alan İnanç, tüketicilere 'hakkınızı arayın' çağrısında bulundu. İnanç şunları kaydetti: "Zaten ben madden zorlandığım için bankaya kredi için müracaat ettim. Zaten mağdur olmuşum, faizle para çekiyorum. Üstüne banka bir de 'masraf' adı altında ekstra para tahsil ediyor. Faizler düşünce yeniden yapılandırayım dedim bu kez banka bir masraf daha tahsil ediyor. Faizini ödediğim krediye niye masraf ödeyeyim. Avukatım haksız alınan paralarımı mahkemeye gitmeden icra yoluyla tahsil etti. Vatandaşlarımız kredi çekerken bankaların aldığı masraf dekontlarını muhakkak saklasın. Ben ilk yapılandırmadan sonra ikinci bir yapılandırma yaptım, ancak dekontu bulamadım. Yapılandırma yaptığım banka, dekontu istediğimde benden 120 lira civarında bir masraf talep etti. Arkadaşlarımızdan da benzer şikayetler duydum. O yüzden dekontları saklamak gerekiyor. Aksi taktirde hakkınızı aramak için gerekli olan dekont için bile masraf ödemek zorunda kalırsınız."

DOSYA MASRAFLARINDA ZAMAN AŞIMI 10 YIL, İCRA YOLUYLA HAKKINIZI ARAYABİLİRSİNİZ

Banka kredilerinden alınan dosya ve yeniden yapılandırma ücretlerinin iade edilmesinde zaman aşımının 10 yıl olduğunu belirten Avukat Mustafa Akıncı, tüketici sorunları hakem heyetinin bin 192 liralık limitini aşan dosya masraflarının icra yoluyla alınabildiğini söyledi. Avukat Akıncı şunları kaydetti: "Hakem heyeti sınırını aşan oranlar için direkt tüketici mahkemesine başvurulabilir. İcra takibi de yapılabilir. Şayet Ünal İnançı örneğinde olduğu gibi banka icraya itiraz etmezse para tahsil edilebilir. Tüketiciler, kendilerinden haksız şekilde alındığını düşündükleri dosya masrafları için icra yolunu da kullanabilirler."

CHA