Agos gazetesinden Uygar Gültekin'in haberine göre, İstanbul 25. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada ailenin beyanlarına dayanarak, çocuğun Ermeni olduğuna karar verildi. Son kararı İdare Mahkemesi verecek.

Agos’un Ağustos ayında ortaya çıkardığı “Soy kodu” haberine göre, her şey İstanbul’daki bir Ermeni anaokuluna çocuğunu kaydettirmek isteyen bir ebeveynin verdiği mücadeleyle başlamıştı.

Öğrencinin velisi olan anne, vaftiz olup kendi kimliğine dönmüş bir Ermeniydi. Anne, nüfus cüzdanındaki din hanesini Hıristiyan olarak değiştirdi.

"Ermenilerin nüfusta soy kodu 2'dir"

Anne babanın çocuklarını kaydettirmek istedikleri Ermeni anaokulunun müdürlüğü ise, yasal mevzuat gereği kendilerine şu cevabı verdi: “Milli Eğitim’den okula kayıt yaptırmanızda bir sakınca olmadığına dair resmi izin belgesi alın.”

Müdürlük’ten verilen yazıda ise “1923 yılından bu yana ‘Vukuatlı’ nüfus kayıtlarının gizli soy kodunun da (nüfus kayıt örneğinde Ermeni vatandaşlarımızın soy kodu 2’dir) çıkartılması  gerektiğinden ancak adı geçen öğrencinin velisinin ilgili nüfus ve vatandaşlık müdürlüğünden nüfus kayıt örneğinde gizli soy kodunun 2 olması halinde kaydının yapılabileceği hususunda gereğini rica ederim” ifadeleri yer alıyordu.

Bu yazı üzerine, Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ise söz konusu ailenin soy kodunun “2” olmadığı gerekçesiyle öğrencinin Ermeni okuluna kaydına izin vermemişti.

Ancak nihai karar çıkana kadar çocuk okulda okumaya devam ediyordu. Geçtiğimiz Aralık ayı içinde İstanbul 7. İdare Mahkemesi, çocuğun Ermeni okuluna kaydıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Mahkeme kararında okul kaydının yapılmamasının hukuka aykırı olduğunu belirtmişti.

Avukat: Emsal olacak

Kararı değerlendiren anne N.B, "Okulundan uzaklaştırılması bizim en büyük korkumuzdu. Okula bizi her çağırdıklarında “Acaba çocuğumuzu atacaklar mı?” diye korkuyorduk. Ermeni olduğumuz tescillendi. Biz olmayan bir şey söylemiyorduk. Şimdi çok mutluyum" dedi.

Ailenin avukatı İsmail Cem Halavurt, kararın emsal niteliği taşıdığına dikkat çekti. (NV)

 

bianet