Dündar'ın davası 5 ay sürdü. Baransu hakkında 15 aydır iddianame bile hazırlanmadı. İkigazeteci 3 ay tutuklu kaldı. Baransu 15 aydır hapiste.  Anayasa Mahkemesi, Dündar ve Gül'ün başvurusuyla ilgili jet hızıyla işlem yaptı. Baransu'nun başvurusunu tam 14 aydır gündemine dahi almadı.

BÜLENT CEYHAN- ÖZGÜR DÜŞÜNCE GAZETESİ

Cumhuriyeti Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün silah yüklü MİT TIR'larıyla ilgili haberlerden dolayı yargılandıkları davada çıkankarar,  Gazeteci Mehmet Baransu'ya uygulanan çifte standardı belgeledi. Baransu'dan daha ağır suçlamalarla haklarında dava açılan Dündar ve Gül sadece 3 ay tutuklu kaldı. Baransu ise 15 aydır tutuklu. Dündar ve Gül'ün AYM'ye yaptıkları hak ihlali başvurusu 2,5 ayda karara bağlandı, haklarındaki iddianame 2 ayda hazırlandı, yargılama süreci toplam 5 ay sürdü. Anayasa Mahkemesi Baransu'nun başvurusunu ise 14 aydır gündemine dahi almadı, henüz iddianame bile hazırlanmadığından yargılama işlemine başlanmadı.

AYM'Yİ ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL

Gazeteci Mehmet Baransu'nun avukatı Sercan Sakallı, kendilerine yönelik en büyük ‘çifte standart' denilebilecek uygulamanın AYM'nin tutumundan kaynaklandığını açıkladı. Avukat Sakallı, “AYM bizden 8 ay sonra başvuru yapan Can Dündar ve Erdem Gül'ünbaşvurusunu 2,5 ay içerisinde karara bağladı. Ardından tahliye edildiler. Ancak Baransu'nun tutukluluğunun 15. ayı ve AYM'ye başvurusunun üzerinden de 14 ay geçti. 14 aydır bizi gündeme almadılar. Bu önceliği neye göre verdiler hangi kriterlere göre verdiler anlayabilmiş değilim. AYM açıkça Türk Hukuk tarihinde görülmeyecek şekilde bir çifte standarda imza attı” şeklinde konuştu.

DAHA ÖNCE KARARA BAĞLANMALIYDI

Can Dündar ve Erdem Gül'ün yargılandığı ve karara bağlanan davanın, Mehmet Baransu'nun tutuklu bulunduğu davadan daha ağır suçlamalar içerdiğine dikkat çeken Sakallı, “Onların davasında Casusluk suçlaması vardı terör örgütüne yardım suçlamaları vardı. Oysa Baransu, casusluktan, örgütten değil, sadece Dündar'ın ceza aldığı TCK 329. Maddedeki ‘devletin gizliliğine ilişkin belgeleri temin etmek ve ifşa etmekten' yani haberinden dolayı tutuklandı. Aynı şartlarda 15 aydır tutuklu bulunan Baransu'nundavasının çok daha önce karara bağlanması lazımdı” diye konuştu. 

AİHM'E BAŞVURACAĞIZ

AYM'e bir dilekçe gönderdiklerini gerekirse AİHM'ye başvuracaklarını söyleyen Avukat Sakallı gerekçe olarak Dündar ve Gül  kararını sunacaklarını belirtti.  

Çekiniyor olabilirler

AYM'nin Baransu'nun dosyasını gündemine almamasını “bi şeylerden çekiniyor olabilirler' şeklinde değerlendiren Sakallı,  “Tüm bunlara rağmen AYM'nin Can Dündarkararı gazetecilik açısından çok güzel bir karar ancak bu çifte standart kabul edilebilir değil”  dedi.    

Dosya 3. savcıda

Gazeteci Mehmet Baransu'nun tutuklanmasına neden olan ‘Balyoz Darbe Planı' ilgili haberlerinden dolayı soruşturmayı savcı Gökalp Kökçü yürütüyordu. 2 Mart 2015'de tutuklanan Baransu'nun soruşturma dosyası Kökçü'nün ardından Başsavcı Vekili İrfan Fidan tarafından devralınmıştı. 

Savcı Fidan da kendisinde 3 ay kadar kalan dosyayı savcı Faruk Köse'ye devretti. Savcı Köse, 100 klasörden oluşan dosyayı yeni incelemeye başladı. İddianameyi hazırlaması en az 3 ayını alacak. Yani Baransu  en az 3 ay daha mağdur olacak.

Özgür Düşünce