Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese’nin ara kararı okumasının ardından salondan heyete yönelik yuhalamalar başladı. Sanık yakınları da heyete hakaret etti. Bunun üzerine Başkan Özese, yuhalayan izleyicilerin duruşma salonu dışına çıkarılmaması ve haklarında işlem yapılması talimatını verdi. Jandarma görevlileri Mahkeme Başkanı’nın talimatı üzerine duruşma salonu kapılarını kapattı. Ancak CHP Milletvekili Süheyl Batum, kapıyı zorla açtırdı. Hâkimin böyle bir hakkının bulunmadığını ileri süren Batum, Başkan Özese’ye yönelik ağır ifadeler kullandı.

     Dünkü duruşmaya emekli Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, emekli orgeneraller Hurşit Tolon, Hasan Iğsız, CHP Milletvekili Mustafa Balbay’ın aralarında bulunduğu 52 tutuklu sanık katıldı. Ayrıca eski Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Tuncer Kılınç’ın aralarında bulunduğu 15 tutuksuz sanık hazır bulundu.

     Tutuklu sanıklar duruşma salonuna girdiklerinde izleyicilere açıklamalar yapmaya başladı. Tutuklu sanık Tuncay Özkan, “Burada vicdansızlara vicdanın ne olduğunu gösterin” diye izleyicilere bağırdı. Özkan’ın bu sözleri izleyici bölümünde alkışla karşılandı. Bu sırada tutuklu sanık emekli Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un salona girmesi sanık yakınlarını daha da coşturdu. Başbuğ’u uzun süre alkışlayan seyirciler, eski Genelkurmay Başkanı için slogan attı. Bir yılı aşkın süredir tutuklu yargılanan Başbuğ, dünkü celse ile birlikte toplam 6 kere duruşma salonuna gelmiş oldu. Sanıkların yerlerini almasının ardından kürsüye gelen mahkeme heyeti yargılamayı başlattı. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, davayı açmadan önce seyircilere duruşmayı sessizce izlemeleri, alkışlamamaları ve tezahüratta bulunmamaları yönünde ikazda bulundu. Özese, duruşmadan önce dosyaya yeni gelen evrakların okunacağını, ardından sanık ve avukatların tanık dinletmelerine ilişkin taleplerinin alınacağını duyurdu. Yaklaşık yarım saat boyunca yeni gelen delilleri okuyan Özese, daha sonra tanık dinletmeye ilişkin sanık ve avukatların taleplerini alma işlemine geçti.

IŞIK Koşaner’in tanıklık talebine ret

Emekli Genelkurmay Başkanı tutuklu sanık İlker Başbuğ’un avukatı İlkay Sezer, CMK 178. maddesine göre duruşmada hazır edilen tanıkların dinlenilmesinin gerektiğini belirtti. Sezer, salon dışında bekleyen eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner, emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı Metin Ataç, emekli Hava Kuvvetleri Komutanı Aydoğan Babaoğlu ve istifa eden Jandarma Genel Komutanı Atilla Işık’ın dinlenilmesini istedi. Sezer’den sonra söz alan diğer sanık ve avukatlar da dinletmek istedikleri tanıkların isimlerini mahkeme heyetine bildirdi. Mahkeme, tanık dinletme taleplerini karara bağlamak için duruşmaya ara verdi.

     Yaklaşık iki saatlik aradan sonra duruşmayı tekrar açan Başkan Özese, aldıkları ara kararları açıkladı. “Bugüne kadar dinlenen tanık beyanlarının nitelik ve nicelik olarak maddi gerçeğin ortaya çıkarılması açısından yeterli olduğu’ kanaatine varan heyet, sanık ve avukatların tanık dinletme taleplerini reddetti. Emekli Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner’le ilgili talep de bu kapsamda yer aldı. Sanıklar üzerindeki kuvvetli suç şüphesinin sürdüğünü belirterek tutukluluk hallerinin devamını kararlaştıran mahkeme, dosyaya yeni gelen belgelere ilişkin sanıklara beyanda bulunması için süre verileceğini aktardı. Ara kararda, Fatih Hilmioğlu’nun cezaevinde kalıp kalamayacağının Adli Tıp Kurumu’na sorulması hükmü de bulundu. Duruşma 11 Mart 2013 tarihine ertelendi.
Zaman