TBMM

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Bundan sonra kendisinin mağdur olduğunu iddia eden, eşini sevdiği halde erken evlendiği için eşinin 10, 15, 18 sene cezaevine konmasından dolayı mağduriyeti olduğunu iddia eden kişilerin, muhalefet partilerine teklif yapmasından başka alternatif kalmadı." dedi.

Turan, Meclis'te yaptığı açıklamada, bugün Genel Kurul'da Milli Eğitim Bakanlığı Teşkilat Yasası'yla İlgili Kanun Tasarısı'nın görüşülmesine başlanacağını belirterek, bu tasarının, Milli Eğitim camiası için büyük ve önemli düzenlemeler içerdiğini ifade etti.

Bülent Turan, tasarının müsteşar yardımcılığını beşten yediye çıkarma, özel barınma hizmeti veren kurumların iş yeri açma ve çalışma ruhsatının Milli Eğitim Bakanlığı tarafına verilmesi, yükseköğretim kurumlarının bazı düzenlemeleri, bazı öğretim görevlilerinin 72 yaş sınırının, 75'e çıkması, okul aile birliklerinin çalışanlarına da bazı faydaların sağlanması gibi birtakım önemli düzenlemeleri içerdiğini aktardı.

Erken yaşta evlenenlerle ilgili düzenlemenin komisyona çekilmesine de değinen Turan, şunları söyledi:

"Epeyden beri gündemde olan, çok iyi niyetlerle hazırlanmış olan, toplumun talepleri doğrultusunda düzenlenmiş olan malum yasa, toplumdan gelen bazı teklifler, değerlendirmeler, muhalefet partilerinin talepleri göz önünde bulundurularak, az önce Genel Kurul'dan çekilmiş oldu komisyona. Komisyonumuz zannedersem bugün, olmadı yarın toplanarak CMK'daki düzenlemeleri içeren tasarıyı, 48 maddelik tasarıyı, 'cinsel istismar' diye ifade edilen, biz çocuklar ve kadınlar için önemli olduğunu düşündüğümüz bu yasanın ayrılarak, görüşülüp Genel Kurul'a inmesini sağlayacağız."

"Toplumda bir mağduriyet söz konusu"

"Muhalefetin, komisyona geri gönderilmesinde aykırılık olduğu hususunda bazı eleştirileri oldu Genel Kurul'da. Uygun mu İçtüzüğe? AK Parti bu eleştirileri nasıl karşılıyor?" sorusu üzerine Turan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Şimdiye kadar ilk defa Genel Kurul'dan bir kanun teklifi çekiliyor değil, bir madde çekiliyor değil. Defaten olmuş, belki yüzlerce, binlerce olmuş bir mesele. Dolayısıyla tek tek ayrıntılarla aslında muhalefet kendi kimliğini ortaya koymuş oluyor. Düne kadar 'Bu kanunu çekin' diyen muhalefet, bugün gördüğünüz gibi 'Çekemezsiniz' demeye başladı. Bu akla ziyan bir yaklaşım. Ancak daha önceki uygulamalarda olduğu gibi Genel Kurulumuza bu konuda, ilgili komisyonun ve bakanlığın dilekçesi verildi. Komisyon başkanımızın talebi doğrultusunda da Divanda okunarak, artık bu işlem geride kalmış oldu. Dolayısıyla artık çekilir mi çekilmez mi tartışması geride kaldı ve şu an o CMK Kanunu'ndaki düzenleme, 48 maddelik düzenleme şu an itibarıyla çekilmiş ve komisyona havale edilmiş durumdadır. Tasarının tamamı çekildi. Bununla ilgili çalışmayı komisyonumuz yapacak ve tekrar revize ederek Genel Kurul'a gönderecek."

Farklı kesimlerden öneri alınması gibi bir yol izlenip izlenmeyeceği sorusu üzerine Turan, "Biz bu tasarıyı Meclise getirdiğimizde, bu önergeyi eklediğimizde bir derdimiz vardı. Toplumda küçük yaştaki çocukların, kadınların, eşleri cezaevinde olduğundan dolayı bir mağduriyet söz konusu. Bununla ilgili bir düzenleme yapalım talebi geldiği için adım atmıştık." değerlendirmesinde bulundu.

"Kılıçdaroğlu, ya yalancı ya da cahil"

Turan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, "Akla ziyan bir yaklaşımda bulunduğunu" savunarak, Kılıçdaroğlu'nun, "15 Temmuz şehitlerine ve ailelerine verilen değer, haklar, PKK'yla savaşırken, terörle mücadele ederken, kaybedilen şehitlerimizin ailelerine verilmiyor." dediğini aktardı.

Bülent Turan, "Bunu ben canlı izledim. Hukukçuyum, milletvekiliyim. Tabiri caizse başımdan aşağıya kaynar sular döküldü." ifadesini kullandı.

Turan, Askerlik Kanunu'nda değişiklik yapıldığını anımsatarak, terör örgütü PKK ile mücadele ederken, şehit olan askerlerin ailelerine askerlik yapmama hakkı verildiğini belirtti.

İktidar partisinden sonra iktidara en yakın alternatif partinin anamuhalefet partisi olduğuna işaret eden Turan, sorumlu davranılması ve soğukkanlılıkla meselelere yaklaşılması gerektiğini bildirdi.

Muhabir: Hüseyin Gazi Kaykı,Melda Çetiner Karagöz

Kaynak: AA