Soma'da 301 madencinin yaşamını yitirdiği facianın davasında, sorumlulara verilecek cezaların sanık avukatlarının yeni bilirkişi heyetinin raporunu tamamlaması sonrası belli olması bekleniyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Soma'nın Eynez mevkisinde Soma Kömür İşletmeleri AŞ tarafından işletilen ocakta, 13 Mayıs 2014'te yaşanan faciada 301 madencinin hayatını kaybetmesi, 162 işçinin sağ kurtarılmasıyla ilgili dava, olaydan 11 ay sonra 13 Nisan 2015'te görülmeye başlandı.

Geride kalan oturumlarda, mağdur avukatları, özellikle işletmedeki kusurlar ve bundan sorumlu olduğunu ileri sürdükleri zanlılar üzerinde durdu.

Sanık avukatları ise bilirkişi heyetinin olay yerine gitmeden hazırladığı ve iddianameye kaynaklık eden raporda, yanlış ve eksikler bulunduğunu iddia ederek, olayın gerçek nedeninin tespit edilip buna göre sorumluların ve isnat edilecek suçların belirlenmesini istedi.

İddianamede "ocakta olaydan önce süregelen yangının göz ardı edildiği" iddiasına bağlı "olası kastla öldürme" suçundan yargılanan tutuklu sanıklardan Can Gürkan, iddianın yanlışlığının, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünden (MTA) gelen raporlarda yangın olmadığının belirtilmesiyle ispatlandığını ileri sürerek, böyle bir durum olsa, kendisinin "akıl hastalığıyla ilgili TCK 32. madde"den yargı önüne çıkması gerektiğini ifade etti.

Mahkeme heyeti, üyeleri arasında maden mühendisleri ve hukukçuların da bulunduğu yeni bilirkişi heyeti oluşturulmasını kararlaştırdı. Bazı taraf avukatları eşliğinde 5 Şubat'ta maden ocağında keşif yapan bilirkişi heyetine, rapor hazırlamaları için 3 ay, bu yetmezse 3 ay daha ek süre verilmesine karar verildi.

Kaynak: AA