BEYRUT

Lübnan Emniyet Genel Müdürü General Abbas İbrahim, Hizbullah ile ateşkes anlaşmasına varan Arsal'daki Heyet Tahrir Şam (Şam Kurtuluş Kurulu) mensuplarının Lübnan devleti gözetiminde Suriye'nin İdlib kentine gideceğini belirtti.

  • Suriye'de rejim karşıtı gruplar arasında çatışma
  • Suriye'de rejim karşıtı gruplar arasındaki çatışmalar protesto edildi
  • 'Bir gece silahlı kişilerin bizi götürmesinden korkuyoruz'
  • Suriye'de çatışan rejim karşıtı gruplar anlaştı

İran destekli Hizbullah ile Suriye'deki rejim karşıtı Heyet Tahrir Şam (HTŞ) arasında ara buluculuk yapan İbrahim, başkent Beyrut'ta düzenlediği basın toplantısında ateşkes anlaşmasına dair bilgi verdi. İbrahim, anlaşma uyarınca Arsal'daki HTŞ üyeleri ve Suriyeli mültecilerden isteyenlerin İdlib'e gideceğini söyledi.

HTŞ mensuplarının güvenli bir şekilde İdlib'e geçmelerini sağlamak için Suriye'de görüşmeler yaptığını aktaran İbrahim, "Anlaşmanın detayları şimdilik gizli kalacak ve birkaç gün içinde açıklanacak. İdlib'e gitmeleri için Kızılhaç'ın lojistik destek sağlayacağı grup, Lübnan devleti gözetiminde hareket edecek." dedi.

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Heyet Tahrir Şam, Arsal'dan çekilmeye karşılık geçen sene kaçırdığı Lübnanlı 3 Hizbullah üyesini serbest bırakacak.

HTŞ, salı günü, üç Hizbullah üyesinin görüntülerinin yer aldığı bir video yayınlamış ve Arsal'daki çatışmaların sona ermemesi halinde rehineleri idam edeceğini duyurmuştu.

Arsal'daki HTŞ üyeleri ve Suriyeli mültecilerin, ağustos ayının ilk günlerinde İdlib'e gideceği tahmin ediliyor.

Lübnan ordusu, bölgedeki yerleşim yerlerine sızma olmaması için Arsal ve çevresindeki asker sayısını artırıyor.

Arsal operasyonu

Hizbullah, Lübnan'ın kuzeydoğusundaki Arsal kırsalı ile Suriye içinde yer alan Kalemun ve Filita hattındaki silahlı gruplardan HTŞ'ye karşı Suriye rejiminin hava desteğiyle Cuma günü operasyon başlatmıştı.

Lübnan ordusunun katılmadığı çatışmalar 6 gün sürdü ve bu sabah ilan edilen ateşkesle sona erdi. Hizbullah'a yakın kaynaklar askeri kayıplar hakkında net rakam vermezken, HTŞ, çok sayıda Hizbullah militanının öldürüldüğünü iddia ediyor.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak bölgedeki kamplara sığınan Suriyeli mülteciler ve bölgede yaşayan Lübnanlılar, yerleşim alanları yakınlarına düşen bombalar nedeniyle endişeleniyor.

Suriye'nin güneybatısında, Lübnan sınırı yakınında yaşayan Suriyeliler, Mart 2011'de iç savaşın patlak vermesinin ardından, iki ülke arasındaki Arsal bölgesine sığınmıştı.

Buradaki kamplara yerleşen yaklaşık 70 bin Suriyeli, Beşşar Esed rejimi ve müttefiki Hizbullah'ın saldırılarına maruz kalıyordu.

Heyet Tahrir Şam, rejim karşıtı gruplarla birlikte, bu saldırılar üzerine bölgede örgütlenmişti.

İran destekli Hizbullah örgütü, Suriye içerisinde Esed rejimini korumak için en az 10 bin silahlı militan bulunduruyor.

Muhabir: Muhammed Ali Akman

Kaynak: AA