CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, 16 yaşındaki lise öğrencisi M.E.A. hakkında Cumhurbaşkanı'na hakaret suçundan tutuklama kararı veren 1'inci Sulh Ceza Hakimi Nayim Durak hakkında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na görevini kötüye kullanmaktan suç duyurusunda bulundu.

Konya’da Meram Endüstri Meslek Lisesi 11′inci sınıf öğrencisi Mehmet Emin Altunses, geçen hafta salı günü şehit Asteğmen Kubilay’ı anma törenine katıldı. Buradaki konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddia edilen Mehmet Emin Altunses, geçen çarşamba sabahı da okulundan alınıp çıkarıldığı 1′inci Sulh Ceza Mahkemesi kararıyla tutuklandı. Yaklaşık 100 avukatın yaptığı itiraz sonucu Mehmet Emin Altunses, 2′nci Sulh Ceza Mahkemesi kararıyla geçen cuma günü tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Mehmet Emin Altunses’in tutuklanmasıyla ilgili Konya 1′inci Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Nayim Durak hakkında, HSYK’ya, görevi kötüye kullandığı gerekçesiyle bugün suç duyurusunda bulundu. Kart, ‘görevini doğru ve tarafsız yapmadığını’, ‘siyasi ve ideolojik bağımlılık içinde olduğunu kamuoyuyla paylaşma cüretini gösterdiğini’ söylediği Konya 1. Sulh Ceza Mahkemesi Yargıcı Nayim Durak hakkında, 2802 sayılı yasanın 68/b, c ve TCK’nun 257/1. maddelerine muhalefetten dolayı HSYK’ya suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.

Kart, hakim Durak’ın, Mehmet Emin Altunses’in tutuklama kararıyla 5395 sayılı ‘Çocuk Koruma Kanununun’ özünü ve amacını, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesini ve Çocuk Suçluluğunun Önlenmesine ilişkin Riyad İlkeleri’ni ve ilgili mevzuatı tümüyle gözardı ettiğini öne sürdü.

Kart, “Bilindiği gibi, sözü edilen mevzuatın tümünde , çocuğun üstün yararı, çocuğun topluma kazandırılması kavramları esas alınmıştır. Çocuğun, ancak ağır cezalık ve suçüstü hallerinde tutuklanabileceği, hapis cezasının en son çare olduğu açık olarak hüküm altına alınmıştır. Hal böyle iken; sorgulaması esnasında hiçbir olumsuz durum gözlemlenmemiş olmasına rağmen, ‘mutlaka tutuklanmalı’ yaklaşımıyla, tutuklama kararının verildiği görülmektedir” dedi.

Türk Ceza Kanunun 257′nci ‘görevi kötüye kullanma’ maddesinde; ‘Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan haller dışında, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir kazanç sağlayan kamu görevlisi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.’

2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu’nun 68′inci ‘yer değiştirme’maddesinin b ve c bendi de şöyle:
‘Yer değiştirme: Bulunulan bölgenin en az bir derece altındaki bir bölgeye o bölgedeki asgari hizmet süresi kadar kalmak üzere atanmak suretiyle görev yerinin değiştirilmesidir. b) Yaptıkları işler veya davranışlarıyla görevini doğru ve tarafsız yapamayacağı kanısını uyandırmak, c) Hatır ve gönüle bakarak veya kişisel duygulara kapılarak görev yaptığı kanısını uyandırmak’

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/siyaset/175728/Liseli_genci_tutuklatan_hakime_suc_duyurusu.html

Haber görseli