Şırnak Beytüşşebap İlçe Belediye Başkanı Yusuf Temel'e, Botan bölgesinin ait "leşkeri" adı verilen yöresel bir kıyafeti giydiği gerekçesiyle bir  yıl sekiz ay hapis cezası verildi.

Fırat Haber Ajansı'nın (ANF) haberine göre, Yusuf Temel 15 Ağustos 2010'da Siirt Eruh Belediyesi'nin düzenlediği Kültür ve Doğa Festivali'ne "leşkeri" kıyafetiyle katıldı. Ardından Temel'e Eruh Asliye Ceza Mahkemesi tarafından soruşturma açıldı.

Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Temel'e "leşkeri" adı verilen yöresel kıyafeti giydiği gerekçesiyle "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla 1 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Temel, karara itiraz için Yargıtay'a başvurdu.

"Leşkeri gerilla kıyafeti gibi gösterilmek isteniyor"

Temel kararla ilgili yaptığı açıklamada, "leşkeri" kıyafetinin Botan'da günlük bir kıyafet olarak değil, şenlik, düğün gibi özel günlerde giyildiğini söyledi.

"Giymiş olduğumuz bu yöresel kıyafetleri devlet 'gerilla' kıyafetleri olarak göstererek keyfi bir şekilde bize ve yöre halkına davalar açıyor. Avrupa Birliği'ne aday ve yeni bir anayasa yapmaya çalışan Türkiye gibi bir ülkede şimdiden yöresel kıyafetlerden dolayı keyfi cezaların kesilmesi ne kadar adildir." (NV/ŞA)