İnsan hakları savunucuları İngiliz askerlerinin 2003-2008 yılları arasında Irak'ta mahkümlara sistematik işkence uyguladığı iddiasıyla Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne suç duyurusunda bulundu. Anayasal ve İnsani Haklar için Avrupa Merkezi (ECCHR) ve Public Interest Lawyers (PIL) adlı hukuk derneğinin hazırladığı 250 sayfalık suç duyurusu yüzlerce Iraklı mahkümun İngilizler tarafından tutuldukları sürede yaşadıklarına ilişkin verdikleri ifadelere dayanıyor.

Her iki insan hakları kuruluşu Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden o dönemde görev yapan üst düzey İngiliz Ordusu mensupları ve eski savunma Bakanı Geoffrey Hoon ile diğer bazı sivil karar mercileri ile ilgili soruşturma başlatılmasını talep etti. Suç duyurusunda Irak askerleri 2003-2008 yılları arasında Irak'ta yüzlerce mahküma sistematik şekilde işkence uygulandığı ve mahkümlara kötü muamelede bulunulduğu ifadelerine yer veriliyor.

Kuruluşların verdiği bilgilere göre geçen yıllarda 400'den fazla eski mahküm Public Interest Lawyers'a (PIL) İngiliz askerler tarafından ağır şekilde kötü muameleye ve hakarete maruz kaldığı gerekçesiyle başvurdu. ECCHR ve PIL iddialar uzun süredir bilinmesine rağmen İngiliz adaletinin sorumluların ortaya çıkarılması için gerekli adımları atmadığını savunuyor.

Tüm iç hukuk yollarını tükettiklerini belirten PIL sözcüsü Phil Shiner, Irak'ta yaşananların bir savaş suçu olduğunu bu nedenle Roma Statüsü uyarınca Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin alanına girdiğini kaydetti.

Suç duyurusunda yer alan ifadelerde bir mağdur tekmelendiğini ve bilincini kaybedene kadar öğlen güneşinde bekletildiğini, diğer birçok mağdur ise cinsel aşağılamalara, darbelere, ölüm tehditlerine ve daha birçok farklı kötü muameleye maruz kaldıklarını ifade ediyor.