ANKARA - Kadına yönelik cinayet ve şiddeti önlemede yetersiz kalan AKP hükümetinin hazırladığı Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunmasıbaşlıklı yeni yasa taslağına göre, mağdur hâkim karşısına çıkmasa bile koruma altına alınacak. Koruma önlemleri karşısında şiddet uygulayan ya da uygulama olasılığı bulunanlara 4 aydan 8 aya kadar hapis cezası verilebilecek. Ayrıca şiddet gören bireyin işyeri değiştirilip adres ve kimlik bilgilerinin gizliliği de sağlanacak.

28 maddelik yasa teklifine göre şiddete uğrayan - uğrama ihtimali bulunan- birey, olayı, kendisi ya da bir başka kişi aracılığıyla cumhuriyet başsavcılığı veya kolluk kuvvetlerine yazılı ya da sözlü olarak bildirebilecek. Hizmet uygulamasında ırk, dil, din, mezhep, cinsiyet ayrımı gözetilmeyecek. Barınma yeri olmayan korunan bireyin kendisi ve çocuklarına barınma yeri sağlanıp maddi yardımda bulunulacak.

Delil aranmayacak

Yasa teklifinde öne çıkan diğer bölümler şöyle:

Koruma tedbiri, duruşma yapılmaksınız, şiddetin uygulandığı hususunda delil ve belge aranmaksızın verilecek.

Resmi çalışma saatleri dışında cumhuriyet savcısı tarafından acil koruyucu tedbir kararı verilecek.

Koruyucu tedbir kararlarının gereklerini yerine getirmeyen kişiye cumhuriyet savcısı, gözaltı kararı verebilecek. Tutuklama isteyebilecek.

Adli ve idari merciler, kolluk görevlileri, sağlık eğitim kuruluşları ile toplum kuruluşları herhangi bir şekilde öğrendikleri eylemleri cumhuriyet başsavcılığına veya kolluğa bildirmekte yükümlü olacak.

Cumhuriyet başsavcılığına şiddetten koruma bürosu kurulacak.


Cumhuriyet