Geçtiğimiz günlerde ABD’yi etkisi altına alan, 2 tornado ile birlikte İngiltere'de su baskınlarına da neden kış siklonu yönünü Kuzey Kutbu’na çevirdi ve bölgedeki sıcaklıkları ortalamanın 10 derece üzerine çıkmasına neden oldu.

İzlanda’da Salı akşamından Çarşamba sabahına kadar geçen zaman diliminde, sadece 18 saatte 54 milibarlık akıllara durgunluk veren bir basınç düşüşü gözlendi. Bu düşüş, meteoroloji uzmanlarının hızla yoğunlaşan orta-enlem fırtınalarını tanımlamak için kullandığı “bomba” siklon tanımı 3’e katlıyor. “Bomba” tabiri, hava basıncını 24 saat boyunca, saatte 1 milibar düşüren siklonlar için kullanılıyor.

NO (National Oceanic and Atmoshpheric Administration) yetkilileri, fırtınanın minimum basıncı 928 milibara düşürdüğünü, bu verinin de fırtınayı bölgede kayıt altına alınan en güçlü 5 fırtına arasına soktuğunu ifade ediyor.                                                 

Merkezde tutulan kayıtlara göre, bölgedeki en şiddetli fırtına, minimum merkez basıncın 900 milibara düştüğü 15 Aralık 1986’da yaşandı. En güçlü ikinci fırtına ise 1993 yılının Ocak ayında, 916 milibarlık bir basın verisiyle kayıt altına alındı.

Kuzeyi etkisi altına alan fırtına, sıcak havanın da güneyden kuzeye, yani Kuzey Kutup Dairesi’ne taşınmasına neden oluyor. Güneyden gelen sıcak rüzgarlar, Kuzey Denizi üzerinden, saatte 160 kilometreye varan hızlarla Kuzey Kutup Dairesi’ne ulaşıyor.

Bölgede mevsim normalleri değerlerinin -28 derece civarında olduğuna dikkat çeken uzmanlar, siklonun yarattığı aradaki yaklaşık 30 derecelik fark nedeniyle “yaz ortası” değerlerine ulaşıldığına dikkat çekiyor.

Bir örnek vermek gerekirse, Kuzey Kutbu geçtiğimiz Çarşamba günü ABD’nin Chicagokentiyle aynı sıcaktlıktaydı, hatta birçok Güneybatı şehrinden de birkaç derece daha sıcaktı...

Kaynak: Haber.sol.org.tr