Rus erke firması Gazprom Export Genel Müdürü Elena Burmistrova, Kuzey Akımı-2 doğalgaz borazan hattı projesinin mali yardıma gereksinimi olmadığını ve Avrupa Birliğine 'tek kuruş' maliyet getirmeyeceğini söyledi.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da planlı 9. Avrupa Doğalgaz Konferansı'nda mütekellim Burmistrova, Rusya'dan Almanya'ya Baltık Denizi altından bütün 55 bilyon metreküp gaz taşıyacak dü ayrı bahir borazan hattını içeren Kuzey Akımı-2 Projesi'ni değerlendirdi.

Burmistrova, Avrupa'nın gelecekte elan aşkın doğalgaza gerekseme duyacağını belirterek, güzeşte sene doğalgaz fiyatlarının beklenenden aşkın düştüğünü ve bunun piyasada rekabeti arttırdığını tabir etti.

Avrupa'nın doğalgaz ihtiyacının sayı farkı yüzdelik 25-30'unun Gazprom kabilinden karşılandığını hatırlatan Burmistrova, Kuzey Akımı-2 projesiyle bu transferin elan emin müşterek halde yapılacağını savundu.

Burmistrova, Kuzey Akımı-2 projesiyle Orta ve Doğu Avrupa'da da nice ülkeye gaz göndermeyi hedeflediklerine dikkati çekerek, şöyleki konuştu:

'Avrupa'ya elan aşkın gaz göndereceğiz. Eski Kuzey Akım hattının dizaynını kullanacağımız düşüncesince de aylar süresince acemi müşterek plan tasarımıyla uğraşmayacağız. Zaten projeye eş bulunan iri erke şirketleri de bizi destekliyorlar. Kuzey Akım 2, Avrupa Birliğine müşterek tane kuruş maliyet getirmeyecek. Proje, AB'den mali müşterek yardıma gerekseme duymuyor ve istemiyor. Tüm mali işleri ortaklarımızla bu arada tığ hallediyoruz.'

Proje istenmiyor

Kuzey Akımı-2 Projesi düşüncesince resmi anlaşma, Gazprom, Alman erke şirketleri E.ON ve BASF ile merkezi Avusturya'da bulunan erke firması OMV ortada güzeşte sene ilkgüz ayında imzalanmıştı. Polonya, Slovakya ve Ukrayna kabilinden Doğu Avrupa ülkeleri, Rusya'nın Avrupa'ya gönderilmiş olduğu doğalgazı bulunan borazan hatlarından göndermesi sebebiyle aldıkları salname tahminî 3 bilyon dolarlık transit ücretini ütülmek istemediğinden projeye huzur çıkıyor.

Kaynak: AA