Askeri Şura'nın (YAŞ) Ağustos ayı olağan toplantısında teamüller uyarınca Kara, Hava, Deniz Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanı'nın değişmesi gerekiyor.

Ancak Deniz Kuvvetleri'nde tutuklu amiraller nedeniyle mevcut komutan Oramiral Murat Bilgel'in görev süresi uzatılabilir.

YAŞ'ta "orgeneral" kadrosunun tutuklu 2 komutanı da emekli olacak. Bu isimler ise Balyoz tutuklusu Bilgin Balanlı ile Ergenekon'dan yargılanan Hüseyin Nusret Taşdeler.

YAŞ'ta 16'sı tutuklu olmak üzere darbe, casusluk, faili meçhul ve dost mayını gibi davalardan yargılanan 22 general ve amiralin terfi ve emeklilik durumu da ele alınacak.

TSK personel kanunu Meclis'te

Tutuklu komutanların son birkaç yıldır yarattığı ve önümüzdeki birkaç yıl daha sürecek olan tıkanıklığın aşılması için gerekli TSK Personel Kanunu'nda yapılması öngörülen değişiklik, halen TBMM'de komisyonda beklediği için bu yılki toplantıya yetişmedi.

TSK Personel Kanunu değişikliğiyle rütbe bekleme sürelerinin düşürülmesi amaçlanıyordu.

Geçen yılki şurada, "kızak görev" olarak bilinen Yüksek Askeri Şura üyeliklerine kaydırılan Ergenekon sanığı Hüseyin Nusret Taşdeler ile Balyoz hükümlüsü Bilgin Balanlı'nın bulundukları rütbede 4 yıllık görev sürelerini doldurmaları nedeniyle bu yıl emekliye sevk edilmeleri bekleniyor.

Taşdeler halen GATA'da tedavi görürken Balanlı, emekli olmasıyla birlikte Hadımköy Askeri Cezaevi'nden Silivri'ye nakledilecek.

16'sı tutuklu 22 general

YAŞ'ta terfi listesine, Ergenekon, Balyoz, 28 Şubat, Askeri Casusluk, Dost Mayını ve faili meçhul soruşturmalarından 16'sı tutuklu 6'sı tutuksuz yargılanan 22 general ve amiral giriyor.

Yargılamaları süren ve ağır ceza istenen bu komutanlardan ise tutuklu olanların tümünün emekli edilmesi, tutuksuz yargılananların da kadro durumuna göre emekliye sevk edilenler arasında yer almaları bekleniyor.
Listede Kara Kuvvetleri'nden 5'i tutuklu 2'si tutuksuz yargılanan 7 general, Deniz Kuvvetleri'nden 5 tutuklu, 2 tutuksuz yargılanan amiral, Hava Kuvvetlerinden tutuklu yargılanan 6 general, Jandarma'dan ise Dost Mayını ve faili meçhul davalarından tutuksuz yargılanıp ağır ceza istenen iki general bulunuyor.

Ayrıca görevlerinden açığa alındıkları için YAŞ listesine dahil edilmeyen, vekaleten görevlendirme yapılan Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'nun durumu ise merak konusu.

Kuvvet Komutanları emekliye ayrılacak

- Deniz'de tek oramiralle devam Kara Kuvvetleri Komutanı Hayri Kıvrıkoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Mehmet Erten, 65 yaş haddini doldurdukları için emekli edilecek. Deniz Kuvvetleri Komutanı Murat Bilgel de kuvvet komutanlığındaki 2 yıllık görev süresini doldurduğu için komutanlık koltuğunu bırakacak. Ancak 61 yaşında olduğu için yaş haddine 4 yılı bulunan Bilgel'in görev süresinin 1 yıl uzatılmasının yolu açık bulunuyor.

Necdet Özel Genelkurmay Başkanlığı görevini 2 yıl daha sürdürecek.

Askeri teamüllere göre Hayri Kıvrıkoğlu'ndan boşalacak Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na Jandarma Genel Komutanı Bekir Kalyoncu atanacak.

Orgenerallikte 4 yıllık süresini doldurmamasına karşın yaş haddini dolduran Mehmet Erten'den boşalacak Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ise orgeneralliğe terfi edecek Korgeneral Abidin Ünal'ın atanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Havada terfi sırasına giren Ünal dışında 2 korgeneral daha var. Bunlardan Rıdvan Ulugüler Balyoz davası kapsamında tutuklu. Akın Öztürk'ün orgeneralliğe terfi edecek ikinci isim olması gerekiyor. Akın Öztürk'ün orgeneralliğe terfi alarak Harp Akademileri Komutanlığı'na atanması ve Harp Akademileri'nin karacılardan alınarak yeniden havacılara geçmesi bekleniyor.



Haber Kaynağı: Haber 7