Nişantaşı Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Öğretim Görevlisi Kutay Gözgör tutanakların detaylarına bakıldığında FED üyelerinin Haziran ayında faiz artışı olabileceğine yönelik mesajlar verdiğini ifade etti. Gözgör, FED üyeleri bu mesajı verse de ABD’den açıklanan son enflasyon rakamlarının beklentileri karşılayamaması Haziran ayı toplantısında fikir ayrılıklarının çıkmasına da neden olabileceğini söyledi.

"FED üyelerinin faiz artışı olabileceğine yönelik söylemleri, Haziran ayında FED’in faiz yükseltme ihtimallerini CME vadeli fiyatlarına göre yüzde 83 seviyesine yükseltti. Benzer şekilde Temmuz ayında faiz yükseltme olasılığı da yüzde 90 civarına yükseldi. Bu da piyasaların iki ay içinde FED’in faiz yükselteceğini ön gördüğünü göstermektedir" diyen Gözgör, şöyle devam etti:

"Tutanaklarda yer alan ifadeler FED’in kısa süre içinde faiz yükselteceğini gösterse de ABD’den son açıklanan enflasyon verisinin beklentilerin aşağısında kalması, FED’in Haziran ayında faiz oranlarını değiştirmeme ihtimalinin canlı kalmasına da neden oluyor. Haziran ayı toplantısında FED, büyüme enflasyon ve yıl boyunca kaç adet faiz artışı yapabileceğini gösteren nokta tahminleri de (dot-plots) açıklayacak. Bu yüzden Haziran ayı toplantısı FED’in geleceği yönelik atacağı adımları tahmin etmemizde önemli bir rol oynayacak."

HAZİRAN AYINDA FAİZ ARTIŞI FİYATLANDI

"Tutanaklar sonrası piyasalar sakin hareketler gerçekleştirdiğini gördük. Tutanaklar Haziran ayında faiz yükseltme ihtimalini arttırsa da, başta FED’in bilanço küçültme sürecinin nasıl olacağına yönelik sorulara cevap vermediğini görüyoruz" diye konuşan Gözgör, sözlerini şöyle noktaladı:

"Bu yüzden piyasalar ciddi fiyatlamalar gerçekleştirmedi. Hali hazırda piyasaların Haziran ayında olası bir faiz artışını fiyatladığını bile söyleyebiliriz. Dolar kuruna baktığımızda aşağı yönlü hareketlerin sürdüğünü söyleyebiliriz. Yükselişler olsa da kalıcılık sağlanmıyor. 3.500 seviyesi önemli destek bölgesi olarak karşımıza çıkabilir. Bu seviyenin kırılması halinde geri çekilmeler hız kazanabilir. Ons altın fiyatlarına baktığımızda da benzer görüntünün yer aldığını söyleyebiliriz. İlk tepki olarak sarı metal aşağı yönlü hareket yapsa da yeniden toparlanmayı başardı. Piyasaların tutanaklara tepkisi sınırlı olsa da FED’in haziran ayı toplantısında vereceği mesajlar yeni fiyatlamalara neden olabilir."

Kaynak: DHA