İSTANBUL

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Evet Türkiye'de piyasalarda batıyla ilişkiler bağlamında, esas o kaygılar üzerinden, bir miktar dalgalanma var ama bu dalgalanmalar geçicidir. Hükümet olarak, kurumlarımız, gerekeni yapıyorlar ne gerekiyorsa da yapacaklar." dedi.

Şimşek Turkuvaz Medya Grubu tarafından, Borsa İstanbul ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye Girişimcilik Zirvesi'ndeki konuşmasında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin, piyasalarda oynaklığın epey yüksek olduğu bir dönemden geçtiğini belirten Şimşek, şunları kaydetti:

"Şunun altını çizmek istiyorum, evet Türkiye'de piyasalarda batıyla ilişkiler bağlamında, esas o kaygılar üzerinden, bir miktar dalgalanma var ama bu dalgalanmalar geçicidir. Hükümet olarak, kurumlarımız, gerekeni yapıyorlar ne gerekiyorsa da yapacaklar.

Piyasaları ilgilendiren boyutuyla, enflasyonu tekrar tek haneye indirmek, cari açığı daha makul düzeylere çekmek anlamında gereken tedbirler, çözümler ortaya koyuluyor. İnanıyorum ki önümüzdeki dönemde bu, kendisini net olarak gösterecektir. Türkiye'nin temelleri sağlam. Her ülkede olduğu gibi evet bazı sorunlar var, normaldir, herşey mükemmel değildir, hiçbir yerde değildir, Türkiye'de de değildir. Önemli olan karşı karşıya kaldığımız şoklara direnç gösterebilme, bu sorunun üstesinden gelebilme kabiliyetidir."

Türkiye'nin geçen sene büyük bir şok yaşadığını, hain darbe girişimine sahne olduğunu anımsatan Şimşek, ülkenin doğru politikalar ve zamanında tedbirlerle hızlı bir çıkış yaşadığını hatırlattı.

"DNA'mızda girişimcilik var ve bu girişimcilik kültürü devam edecek"

Şimşek, Türkiye'nin doğal kaynak zengini bir ülke olmadığına işaret ederek, komşularına oranla bunun bir fırsat olabileceğinin altını çizdi.

Türkiye'de bu durumun, girişimcilik kültürünün gelişmesinde ve girişimcilik ruhunun artmasında büyük katkısı olduğunu dile getiren Şimşek, içinde bulunduğu coğrafyada 80 milyonluk Türkiye'nin, doğalgaz, petrol gibi zenginlikleri olmadan kişi başına düşen milli gelirde satın alma gücü paritesiyle 26 bin doları aşmış tek ülke olduğunu söyledi.

Türkiye'nin en büyük sermayesinin beşeri sermaye olduğuna dikkati çeken Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu beşeri sermayenin de en güçlü tarafı girişimciliktir. Girişimcilik ekosistemine baktığımızda, her şeyden önce politika olarak girişimcilik ekosistemini güçlendirecek birçok reform yaptık, yapmaya devam edeceğiz. Girişimcilik bizim için esastır, katma değerin kaynağıdır. Dolayısıyla girişimcilere, gerek finansmana erişim, gerek teşvikler, gerekse piyasalar bağlamında gerekli destek mekanizmaları oluşturması gibi, hemen hemen bütün konularda gelişmeler, iyileşmeler var. Bu ekosistemi daha da nasıl güçlendiririz, sürekli bir çaba içindeyiz."

Başbakan Yardımcısı Şimşek, bugün bile mecliste görüşülen kapsamlı bir tasarıda kitle fonlaması, hazinenin fonlara kaynak aktararak bu fonlar üzerinden Türkiye'de gelecek vadeden teknolojik firmalara, girişimlere destek verilmesinin önünü açacak düzenlemeler bulunduğunu bildirdi.

Çalışmaların bunlarla sınırlı olmadığına dikkati çeken Şimşek, girişimcilere destek adına geçmişte atılan adımlar hakkında katılımcılara bilgi verip, bu adımları devam ettireceklerini dile getirdi.

Şimşek, "Girişimcilik anlamında kültür çok önemli. Anadolu, çok önemli bir medeniyet ve ticaret merkezi olduğu için, muazzam derinliği olan bir coğrafya. Bu coğrafya aynı zamanda birçok kültürün ve ticaretin merkezi oldu. Ondan dolayı, tabiri caizse bizim DNA'mızda girişimcilik var ve bu girişimcilik kültürü devam edecek." diye konuştu.

Muhabir: Eda Fatma Topçu

Kaynak: AA