Protestolardan sonra’ başlıklı analizinde dergi, ‘büyük reformcu geri mi döndü ? Kime sorduğunuza bağlı, Türkiye’nin Suriyeli Ortodoks Hristiyan toplumuna sorarsanız evet. Bir de ülkenin en büyük etnik azınlığı Kürtlere sorun, farklı bir yanıt alabilirsiniz’ ifadelerini kullandığı yazısında BDP Eş Genel Başkanı Gülten Kışanak’ın ‘bu paket bizim hiçbir beklentimizi karşılamıyor’ açıklamasına yer verdi.

Türkiye’nin halen en fazla gazeteciyi cezaevinde tutan ülke olduğuna dikkat çeken dergi, Alevilerin de reform paketinden en hoşnutsuz dinsel azınlıklardan biri olduğunu yazarak ‘Başbakan’ın Sünnileri destekleyen politikası, ayrımcılık duygularını keskinleştirdi’ yorumunu yaptı.

The Economist, bütün bu şikayetlere rağmen reformların doğru bir yola gitmekte önemli bir adım olduğunu, Gezi protestoları sırasında hükümetin protestoculara sert yanıtının ardından kasvetli ortamı ortadan kaldırmaya yardım ettiğini yazdı.

KÜRTLER HAYIFLANMAKTA HAKLI

Yazı şöyle devam etti: ‘Reformlardan en çok hak sahibi olan Kürtler, talihsiz binlerce Kürt eylemciyi cezaevinde tutan Türkiye’nin anti terör yasalarında değişiklik yapılmaması dolayısıyla hayıflanmakta haklılar. Ancak başkanlık sistemini isteyen Erdoğan, önümüzdeki yıl mart ayında yapılacak belediye seçimleriyle ulusalcı destekleyenlerini kendinden soğutmamak için de dikkatli davranıyor’.

BARIŞ GÖRÜŞMELERİ RAYDAN ÇIKABİLİR

Öcalan’ın, komutanlarına reformların şimdilik yeterli olduğunu ve ateşkesi devam ettirmelerini söyleyemesinin muhtemel olduğu ifade edilen yazının sonunda şu yorum yapılıyor: ‘Kürtler, protestocularla birleşerek yeni bir isyan dalgasını başlatabilirler. Ancak her şeyden çok Türkiye, Suriye’deki Kürt Partisi PYD ile savaşan gruplara destek vermeyi sürdürürse Öcalan ile barış görüşmelerini raydan çıkarabilir. Eğer Türkiye’nin Suriyeli Kürtlere karşı temsili savaşlarla verdiği savaşın amacı, onların ayrılıkçı hareketlerini köreltmek ise bunun tam tersi etki yaratmasının muhtemel olduğunu tarih göstermiştir.’