Ankara - BDP Mersin Milletvekili ve HDK Daimi Meclis Üyesi Ertuğrul Kürkçü, sürecin Kürt özgürlük hareketi ve Türkiye sosyalist hareketi açısından çok kritik bir dönemeç olduğunu belirterek, “Biz örgütlendikten sonra Meclis’ten de alsalar dokunulmazlıkları da kaldırsalar hiç fark etmez. Türkiye’nin 81 ilinde 81 parlamentomuz olacak” dedi.

HDK’nin “Ölüm değil çözüm, çatışma değil müzakere” kampanyasının final etkinliği öğleden sonraki oturumla devam ediyor. Oturumun ilk konuşmasını gerçekleştiren BDP Mersin Milletvekili ve HDK Daimi Meclis üyesi Ertuğrul Kürkçü, ilk kez yerellerdeki HDK’nin yansımasının aktarıldığını ifade etti. “Buradan ayrıldıktan sonra yürütme ve meclis tabi ki bu tartışmaları dikkate alacaktır” diyen Kürkçü, bir yıldır sürdürdükleri faaliyetlere katılımın artarak sürdüğünü vurguladı.

Kimi sıkıntıların yaşandığını ifade eden Kürkçü, “Özellikle savaşın artan etkisi Türkiye’nin batısında hitap alanımızı daraltıyor. Daha karmaşık sorunlarla yüz yüze kalıyoruz. Mesajı taşımamız gereken kesimlere taşımak bakımından bize düşen önceden bilmediğimiz yollar ile o kesimlere ulaşmaktır” dedi.

KÜRT ÖZGÜRLÜK HAREKETİ VE SOSYALİST HAREKET İÇİN KRİTİK BİR SÜREÇ

HDK’nin barış ve sosyal çözümü ifade eden önemli politik güç olduğunun altını çizen Kürkçü, bunun kendilerine güç verdiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Bir tarafta ayağımız batsa bile öbür taraftan hamle yapabiliyoruz. Bütün bunlar çok zor bir işle karşı karşıya olduğumuzu da gösterdi. Ayrıca konuşmacılar karşı karşıya kaldıkları sorunları ve çözüm önerilerini anlatmalı. Bu bizim açımızdan bir deneyim olacak. Son derece zorlu ve sıkıntılı bir kış bizi bekliyor. Bu kışı bahara bağlayabilirsek ve kendimizi koruyabilirsek Erdoğan diktatörlüğü ile aramızdaki ilk büyük karşılaşma olacak olan yerel seçimler bakımında çok esaslı bir hareket noktası kazanmış olacağız. Bu yerel seçimler HDK, Kürt özgürlük hareketi ve Türkiye sosyalist hareketi bakımından son derece kritiktir.”

Erdoğan diktatörlüğünün insanları kandırarak yüzde 51’den fazla oy aldığını dile getiren Kürkçü, “Çünkü devleti yeniden şekillendirmek için çalıştılar. Siyasi İslam’ın değerleri ile sıvanmış hakimiyet rejimini kurmak için önemli bir fırsat yakalamışlardır. Direnç noktaları azalır ise bunu yapabilirler. Şu an HDK ve onun bileşenleri dışında Erdoğan rejimi karşısında güçlü bir itiraz seçeneği yoktur. Erdoğan’ın savaş politikasını işlemez hale getiren bir direnç olmasaydı. Güvenlik stratejisinin başarılı olduğunu iddia edeceklerdi” ifadelerinde bulundu.

81 İL BİZİM PARLAMENTOMUZ

Suriye savaşının Erdoğan’ın sonunu getirebilecek olasılığının da bulunduğunu kaydeden Kürkçü, “Erdoğan mezhepsel bir arayış ile girdiği Suriye mücadelesinde ulusal desteğini yitiriyor. Her iki noktada da barış dinamiklerini çözüm dinamikleri ile bağlayan, ezilen herkesin yanında durarak barış arayan bir HDK pratiği de burada ortaya çıkacak ve bunları zaafa uğratacaktır. Kürdistan halkının ve onun dinamiklerinin katkısı ile bugün HDK çok önemli bir mücadele içindedir. HDK önemli bir geleceği ifade ediyor. Hem biz hem sizler bu kışı birbirimize yaklaşarak, örgütlenerek, yeni ifade alanları yaratarak ve hepsinden önemlisi örgütlenmeyi derinleştirerek geçirmek mecburiyetindeyiz. Zorlu bir dönem ama bizim için önemli bir gelecek vadeden bir dönemdir. Kışın güçlü çıkarsak isterlerse hepimizi Meclis’ten alsınlar dokunulmazlıklarımızı kaldırsınlar Türkiye’nin 81 ilinde 81 parlamentomuz olacak oradan yürüyüp gideceğiz” diye konuştu.

Kürkçü’nün ardından konuşan Ermeni asıllı Pakrat Estukyan, onurlu bir barış istediklerini ancak bunun da yeterli olmadığını belirterek, “Başımızın dik olduğu bir barış gerekiyor. Artık yeter dediğimiz için bugün bu aşamadayız. Geri gitmek artık olmaz. Bu mücadele bir yere varacaksa 81 ilin güç birliği ile varacak. Gideceğimiz yol hepimizin çıkış yoludur” dedi.

Oturum, yerellerden gelen temsilcilerin konuşmalarıyla sürüyor.