Son yıllarda yavaşlayan küresel savunma sanayisi, 2016'da giderek artan terör tehlikesi ve jeopolitik gerilimler nedeniyle yükselen askeri harcamalarla yeniden ivme kazanıyor.

Küresel savunma harcamalarında başta dünyanın en büyük savunma sektörüne sahip ABD ve diğer ülkelerin bütçe kesintileriyle başlayan düşüş eğiliminin, 2016'da sona ermesi bekleniyor.

Terör saldırılarında ölenler yüzde 82 arttı

ABD Dışişleri Bakanlığının her yıl hazırladığı terör raporlarına göre, 2014'te dünyada 13 bin 463 terör eylemi gerçekleştirildi. Bu saldırılarda 32 bin 727 kişi hayatını kaybetti. Bir önceki yıl meydana gelen 9 bin 707 terör saldırısında ise 17 bin 891 kişi öldürülmüştü.

Bu rakamlar, terör olaylarının 2013-2014 yıllarında yaklaşık yüzde 40, teröre verilen canların ise yüzde 82 arttığını ortaya koydu. 

2015'in en kanlı saldırıları

Özellikle DAEŞ ve El-Kaide bağlantılı militanların Asya, Avrupa ve Afrika'da gerçekleştirdiği büyük çaplı eylemlerin, 2015'in terör bilançosunu ağırlaştıracağı belirtiliyor.

Geçen yıl en çok kişinin hayatını yitirdiği terör saldırılarının başında DAEŞ'e biat ettiğini açıklayan Boko Haram'ın, Nijerya'nın kuzeydoğusundaki Baga kentine yönelik operasyonları geldi. Ocak ayında yaşanan 5 günlük saldırılar süresince 2 bini aşkın insanın öldürüldüğü sanılıyor.

Tüm dünyada büyük yankı uyandıran ve 129 kişinin ölümüne neden olan Paris saldırıları ise en kanlı terör eylemleri listesinde yedinci sırada yer alıyor.

ABD, İngiltere, Almanya, Fransa

Birçok ülkenin güvenlik önlemlerini en yüksek seviyeye çıkarmasını sağlayan terör saldırıları, doğal olarak savunma bütçelerinin de artırılmasına yol açtı.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Paris saldırılarının ardından ülkesinin savunma bütçesini yaklaşık 18 milyar dolar artıracağını açıkladı. Fransa parlamentosu ise henüz Paris saldırısı yaşanmadan önce geçirdiği yasa tasarısında, savunma bütçesini 671 milyon dolar artırarak 32 milyar dolara çıkarmıştı. Söz konusu yasa tasarısında haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo'nun, Paris'teki binasına düzenlenen silahlı saldırı etkili olmuştu. Almanya da savunma bütçesini 2020'ye kadar yüzde 6,2 (yaklaşık 8,5 milyar dolar) artırma kararı aldı. Dünyanın en büyük savunma sektörüne sahip ABD de 2011 yılından bu yana ciddi kesintiler yaptığı savunma bütçesini, 2016'da 22 milyar dolar artırarak 607 milyar dolara yükseltti.

Küresel savunma gelirleri yüzde 2,7 artacak

Deloitte'in '2016 Küresel Havacılık, Uzay ve Savunma Sanayi Görünümü' raporunda, savunma ve askeri ürünlere yönelik talebin Orta Doğu, Doğu Avrupa, Kuzey Kore ve Çin Denizi'ndeki bölgesel gerilimlerden kaynaklanan belirsizlik nedeniyle artacağı öngörülüyor. Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Hindistan, Güney Kore, Çin, Japonya, Rusya ve Hindistan gibi ülkelerin yeni nesil askeri ekipmanlar için savunma bütçelerini artırdığına dikkati çeken rapora göre, küresel savunma gelirleri 2016'da artan terör eylemleri ve jeopolitik gerilimler yüzünden yüzde 2,7 artacak.

Kaynak: AA