Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın getiri artırımında davranışlarında ölçülü olunacağına ayraç fail açıklamalarının arkası sıra fazlalık iklim gözleniyor.

Yellen, evvel New York Ekonomi Kulübü'nde meydana getirdiği konuşmada, Amerikan ekonomisine müteveccih risklerin arttığına dikkati çekerek, 'Ekonomik görünüme müteveccih riskler dikkate alındığında, komitenin mal politikasını ayarlarken davranışlarında ölçülü halde ilerlemesinin makul olacağını düşünüyorum.' dedi.

Yellen'ın getiri artırımında davranışlarında ölçülü olunacağını belirtmesi sonra dolar endeksi kısaca 10 günün en bağan seviyesi bulunan 95 sınırına gerilerken, altının onsu 1.243 doları aştı. ABD 10 salname tahrif faizleri ise yüzdelik 1,80 ile 8 Mart'tan beri görmüş olduğu en bağan seviyeye indi.

Analistler, sonuç devirde ABD'de fazlalık mevrut pahalılık ve imalat verileri sonra birtakım Fed üyelerinin april ayında getiri tasarruf beklentilerini yükselten izahat yaptığını anımsatarak, Yellen'ın ayrımlı tonda gerçekleştirdiği konuşmasının bu beklentileri ötelediğini kaydediyor. ABD'de dakika data gündeminin rahat bulunduğunu tamlayan analistler, mart kocaoğlan ADP hususi bölüm istihdamının izlem edileceğini dile getiriyor.

Avrupa tarafında da hisse piyasaları evvel yükselişle kapanırken, avro/dolar paritesi 1,13'e denli yükselmesinin arkası sıra şu dakikalarda 1,1294 seviyelerinde dengelendi. Almanya'da DAX 30 endeksi yüzdelik 0,37 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzdelik 0,85 bedel kazanırken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi haset ufki tamamladı.

ABD'deki fazlalık havayı devralan Asya borsalarında, Çin'de Şanghay mürekkep endeksi şu dakikalarda yüzdelik 1,9 artışla seyrediyor. Japonya'da ise gücük ay kocaoğlan endüstri üretiminin yüzdelik 6,2 ile beklentilerin üstünde gerilemesi sonra Nikkei endeksi yüzdelik 1,3 bedel kaybetti.

Yurt içinde, Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi evvel yüzdelik 0,48 artışla 81.733,62 puandan kapandı. Uluslararası piyasalarda dolar/TL ise Yellen'ın açıklamaları sonra 2,8364 ile 23 Kasım 2015'ten beri en bağan seviyeyi görürken, şu dakikalarda 2,8451 seviyelerinden müşteri buluyor.

Kaynak: AA