Küresel piyasalarda dalgalı seyir etkili olmaya devam ederken, İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılmasının piyasalar üzerindeki etkileri takip edilecek.

ABD'de cuma günü açıklanan perakende satışlar ve New York Fed imalat sanayi endeksinin beklentilerin belirgin şekilde altında kalmasının ardından ABD 10 yıl vadeli tahvil faizi yüzde 1,99 ile son 3 ayın en düşük seviyesine gerilerken, New York borsasında kayıplar yüzde 2'yi aştı. Bugün ise resmi tatil nedeniyle New York borsasında işlem yapılmayacak.

Avrupa tarafında, cuma günü Avro Bölgesi'nde açıklanan dış ticaret fazlası beklentilerin üzerinde gerçekleşmesine karşın Avrupa borsalarında küresel piyasalardaki dalgalı seyrin etkisiyle sert düşüşler yaşandı. Avro/dolar paritesi 1,0850 - 1,0950 dar bandı içindeki yatay seyrini devam ettirirken, analistler Avrupa'da bugün veri gündeminin zayıf olduğunu ifade ediyor. Cuma günü Almanya'da DAX 30 yüzde 2,54 endeksi 1,67, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,93 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,38 değer kaybetti. Asya tarafında ise Japonya'da sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verilerinin beklentilerden kötü gelmesinin ardından Japonya'da Nikkei 225 endeksi günü 1,12 düşüşle tamamlarken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,42 yükselişle seyrediyor. 

Analistler, İran'a uygulanan yaptırımların başta petrol ve emtia fiyatları olmak üzere piyasalar üzerindeki etkilerinin takip edileceğini belirterek, 28 doların altına kadar gerileyen petrol fiyatlarını küresel piyasalar üzerindeki satış baskısını sürdürebileceğini vurguluyor. Yurt içinde ise küresel pay piyasalarının ABD'de açıklanan makroekonomik verilerin beklentilerin altında kalması ve zayıflayan petrol fiyatlarıyla sert bir şekilde düşüşe geçmesi, Borsa İstanbul (BIST 100) endeksi üzerinde de baskı oluşturdu ve endeks cuma günü yüzde 1,22 düşüşle 71.062,00 puandan kapandı. Cuma günü küresel piyasalarda devam eden dolar talebi ile 3,04'ün üzerini gören dolar/TL ise bugün Asya piyasalarında 3,05 seviyesini aşarak 3,0526'yı gördü.

Analistler, küresel ekonomik aktiviteye ilişkin endişelerin beklentileri karşılamayan verilerle arttığını, bunun da piyasalarda risk iştahını azalmasına yol açtığını ifade ediyor. Azalan risk iştahı ile yatırımcıların pay piyasalarından çıkarak, güvenli olarak görülen tahviller yöneldiğini vurgulayan analistler, bundan sonraki süreçte de piyasalarda petrol fiyatları ile verilere odaklı seyrin devam edeceğini belirtiyor. 

Bugün yurt içi ve yurt dışında açıklanacak önemi bir veri bulunmadığını kaydeden analistler, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Londra'da yabancı yatırımcılarla temaslarının izleneceğini, yarın ise yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararının takip edileceğini ifade ediyor. Anaklistler satışların devamı halinde BIST 100 endeksinin 71.000 ve 70.000 seviyelerinin destek, olası yukarı hareketlerde 72.500 seviyesinin direnç konumunda olduğunu dile getiriyorKüresel piyasalar dalgalı seyrediyor.

Kaynak: AA