BEYRUT

ABD'nin Kudüsİsrail'in başkenti olarak tanıma planı, tüm dünyada tepkilere neden oldu.

Lübnan Başbakanı Saad Hariri, Meclis Başkanı Nebih Berri, Müstakbel Hareketi, Lübnan Müftüsü Abdullatif Deryan ve Lübnan'daki Filistinli gruplar, yaptıkları açıklamalar ve yayımladıkları bildiriler ile ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planına tepki gösterdi.

"Barış süreci tamamen sona erebilir"

Lübnan Başbakanı Hariri'nin basın ofisinden yapılan açıklamada, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması durumunda "hiç tahmin etmeyeceği bir tepki" ile karşılaşacağı uyarısı yapıldı.

Kudüs'ün Filistin devletinin başkenti olması gerektiği vurgulanan açıklamada, "Kudüs'ün İsrail'in başkenti olması durumunda mevcut barış süreci tamamen sona erebilir." ifadesi kullanıldı.

Lübnan Meclis Başkanı Berri ise açıklamasında ABD'nin planını yeni bir Balfour Deklarasyonu girişimi olarak niteleyerek, Filistin halkının haklarının bir kez daha gasbedilme tehlikesine dikkati çekti. Berri, ABD Başkanı Trump'ı söz konusu kararı nedeniyle kınadı.

"Uluslararası hukuka aykırı"

Pakistan Başbakanlık Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Pakistan halkı ve hükümetinin söz konusu plana açık şekilde karşı olduğunun altı çizildi.

"Pakistan halkı ve hükümeti, ABD'nin, İsrail Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma planından endişe duyuyor." ifadesine yer verilen açıklamada, ABD'ye, Kudüs'ün tarihi ve hukuki statüsünü bozacak adımlardan uzak durması çağrısı yapıldı.

"ABD'nin, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planı uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletlerin 1980 yılında yayınladığı önergeye aykırıdır." vurgusu yapılan açıklamada, Pakistan'ın, Filistin halkı ile dayanışma içerisinde olduğu belirtildi.

Kaynak: AA