RAMALLAH

Filistin Başkadısı Mahmud el-Hebbaş ile Vatikan Devlet Sekreteri (Başbakan) Kardinal Pietro Parolin'nin, "ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağı iddiası" ile ilgili görüştüğü bildirildi.

Vatikan'da gerçekleşen görüşmeye ilişkin Filistin Haber Ajansı WAFA'da geçen haberde, Hebbaş ve Parolin görüşmesinde ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma planının yansımalarının ele alındığı ve bu yönde alınacak kararın kabul edilemez olduğu konusunda hem fikir oldukları belirtildi.

Görüşmede Hebbaş, ABD kararının bölgeyi sonuçları tahmin edilemeyen bir yola sürüklemesinden endişe ettiğini dile getirdi.

Kudüs'ün yapısına ilişkin konuşan Hebbaş, "Dünyada yaşayan milyarlarca Müslüman ve Hristiyan Kudüs'ü inançlarının bir parçası olarak görüyor. Bu insanların tamamı Kudüs kenti üzerinde siyasi ve demografik bir değişikliği reddediyor." dedi.

Vatikan'ın, ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasını ve Kudüs'ün İsrail'in başkenti olduğunu tanımayı kabul etmediğini dile getiren Parolin, "Büyükelçiliğin Kudüs'e taşınması, dünyada barış ve istikrarı büyük tehlikeye sokacaktır. Atılacak bu adım iki devletli çözüm ve barış sürecinin ölmesi anlamına gelir." ifadelerini kullandı.

Kudüs'ün yapısı üzerinde oynamanın tehlikesine vurgu yapan Parolin, Vatikan'ın Mahmud Abbas başkanlığında Filistin yönetimini tam olarak desteklediğini vurguladı.

Vatikan Mayıs 2015'te Filistin Devletini resmen tanıdığını ilan etmişti.

Kudüs'teki yarım asırlık işgal

Kudüs'te yarım asırdır devam eden işgal, ABD Başkanı Donald Trump'ın burayı İsrail'in başkenti olarak tanıma planıyla yeni bir safhaya girdi.

İsrail, 5 Haziran 1967'de Doğu Kudüs'ü işgal etti.

1980'de İsrail meclisi kabul ettiği bir yasayla tek taraflı olarak Kudüs'ü doğusuyla batısıyla İsrail'in "birleşik başkenti" ilan etti. Buna karşılık BM Güvenlik Konseyi (BMGK) 1980 yılında İsrail'in Doğu Kudüs'ü ilhak ederek başkent ilan etmesini geçersiz sayan 478 sayılı kararı kabul etti.

ABD dahil uluslararası toplum Doğu Kudüs'ü işgal altında sayıyor. Ayrıca hiçbir ülke Doğu veya Batı Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımıyor. İsrail'i tanıyan tüm ülkelerin büyükelçilikleri Tel Aviv'de bulunuyordu.

Trump'ın seçim sürecinde verdiği sözü yerine getirmesiyle ABD, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan ilk ülke olacak. Filistinlilerden ve uluslararası toplumdan, bu kararın Filistin'in ve bölgeyi ateşe atacağı yönündeki uyarılar da bu planı Trump'ın gündeminden düşüremedi.

Muhabir: Hamdi Yıldız

Kaynak: AA