BAKÜ

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, BM Filistin Halkının Vazgeçilmez Haklarının Kullanılması Komitesi (CEİRPP), İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Azerbaycan hükümetince düzenlenen Uluslararası Kudüs Sorunu Konferansının ikinci gününde "Doğu Kudüs için yeni yaklaşım" başlıklı oturum yapıldı.

Filistin heyeti başkanı Motasem Taem, oturumda yaptığı konuşmada tüm Müslümanlar için kutsal mekan olan Mescid-i Aksa'da insanların haklarının İsrail tarafından ihlal edildiğini söyledi.

Son birkaç günde işgalci İsrail güçlerinin onlarla Filistinliyi gözaltına aldığını bildiren Taem, tutuklananlar arasında çok sayıda yaşlı ve kadın da bulunduğunu belirtti.

"Filistin halkı, Nobel barış ödülünü hak ediyor"

Filistin halkının barış ve huzuru hak ettiğini vurgulayan Taem, "Filistin halkı, İsrail'in işgalci politikasına karşı kararlılıkla direnç göstermeye devam ediyor. Filistin, 50 yıllık işgale ve sürekli işkencelere maruz kalmasına rağmen iki devletli çözüme razı. Filistin halkı, Nobel barış ödülünü hak ediyor." dedi.

Filistin halkının uluslararası kuruluşlara ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararlarına güvendiğini ifade eden Taem, "İsrail bu kararları hiçe sayıyor. Filistin halkının kutsal mekanlara girmesi engelleniyor. Elli yıl önce başlayan işgal sonrasında İsrail sistemli şekilde yıldırma ve Kudüs'ü Yahudileştirme politikası yürütüyor." şeklinde konuştu.

Mescid-i Aksa'da yaşananlardan da bahseden Taem, "İsrail polisi orayı abluka altında tutuyor. Orada çok sayıda tarihi el yazmalar bulunuyor. Tüm bunlar tehlike altında. Kudüs halkı dünya kamuoyundan, Arap ve İslam dünyasından destek bekliyor. Başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin kurulması için destek bekliyoruz." dedi.

Muhabir: Ruslan Rehimov

Kaynak: AA