ANKARA - ZUHAL DEMİRCİ

Kudüs direnişinin sembol ismi 16 yaşındaki Fevzi el-Cuneydi, İsrail'in Filistin topraklarının işgaline karşı direnişe devam edeceğini söyledi.

Cuneydi, Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdürlüğüne ziyareti sırasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İsrailli işgalcilere, haklı direnişe devam edeceğimi bildirmek istiyorum." dedi.

Direnişle birlikte eğitimini de sürdüreceğini dile getiren Cuneydi, "İsrailli yetkililer, diğer (Filistinli) çocukların direnişe katılmalarına engel olmak ve korkutmak için beni gözaltına aldı. Ancak bu emellerine ulaşamadılar." şeklinde konuştu.

Cuneydi, gözaltına alındığında, İsrailli askerlerce şiddete maruz kaldığını anlatarak, "Kollarıma ve göğsüme vurdukları darbelerle dövmeye başladılar. Beni gözaltına alan İsrailli asker sayısı fotoğrafta görünenden çok daha fazlaydı." ifadelerini kullandı.

İsrailli askerlerin hapishanede de tehdit ve yıldırma politikalarıyla kendisini korkutmaya çalıştığını dile getiren Cuneydi, "Her akşam, kaldığım hücrenin kapısını defalarca tekmeleyerek tehditler savuruyorlardı." dedi.

Gözaltında 22 gün kaldığını hatırlatan Cuneydi, "Ailemin ödediği 10 bin İsrail şekeli (yaklaşık 11 bin TL) kefaletle serbest kaldım." şeklinde konuştu.

Cuneydi, avukatından yurt dışına çıkabilir onayı aldıktan bir gün sonra Türkiye'ye geldiğini belirterek "İşte böylece ilk olarak Türkiye'ye geldik ve buradaki Türk halkının bizi ne kadar çok sevdiğini gördük." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesine ilişkin Cuneydi, şunları söyledi:

"O, bana Filistin halkının sabır ve direnişinin sembolü haline geldiğimi söyledi. Benim için çok değerli bir andı. Görüşmede, benim ve Filistin halkının, kendisine ve Türk halkına olan takdir ve teşekkürlerini ilettim. Türk halkının bizi sevdiği doğru ancak inanın bana, biz onları daha çok seviyoruz."

Serbest kaldıktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir konuşmasında, kendisinin fotoğrafını gösterdiğine şahit olduğunu aktaran Cuneydi, bundan çok etkilendiğini dile getirdi.

Cuneydi, "direnişin Sembolü Çocuk" başlığıyla ünlenen AA muhabirinin çektiği ödüllü fotoğrafı, gözaltına alındıktan yaklaşık 10 gün sonra İsrail gazetelerinde gördüğünü belirtti.

"Hanzala Cesaret Ödülü" sahibi 16 yaşındaki Filistinli kız Ahed et-Temimi'nin durumu konusunu da yakında takip ettiğini kaydeden Cuneydi, "Ahed'i mahkemesini beklerken gördüm. Çok bitkin görünüyordu. Onun bir an önce serbest kalması için Allah'a dua ediyorum." şeklinde konuştu.

Filistinli 16 yaşındaki Fevzi el-Cuneydi, 7 Aralık 2017'de işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan El Halil şehrinde "gözleri bağlanarak" çok sayıda İsrail askeri tarafından gözaltına alınmış, bu görüntü sosyal medyada büyük yankı uyandırmıştı. 21 gün tutuklu kaldıktan sonra 28 Aralık 2017'de kefaletle serbest bırakılan Kudüs direnişinin sembol ismi Cuneydi'nin İsrail askerleri tarafından dövülmesi sonucunda sağ omzunda kırık oluşmuştu.

Cuneydi, 19 Şubat'ta yeniden askeri mahkemede yargılanacak.

Kaynak: AA