Dünyanın önde gelen kruvaziyer tur operatörleri, İstanbul Sultanahmet Meydanı'ndaki canlı bomba saldırısının ardından Türkiye'yi rotalarından çıkarmaya başladı. Daha önce Kuşadası ve İstanbul'u tur programlarından çıkardığını duyuran Disney Cruise Line ve Celebrity Cruises'den sonra şimdi de Norwegian, Costa, Ochiana Region Seven Seas ve Crystal Kuşadası ve İstanbul'u rotasından çıkardı. Her iki kente ayrı ayrı yapılması planlanan 75 kruvaziyer gemi seferi sefer de iptal oldu. Ayrıca MSC şirketi, İzmir'e gerçekleştirmeyi planladığı 36 seferini iptal etti. İptaller sonrası gözler, Türkiye'ye yapacakları turlarla ilgili henüz bir karar vermeyen ABD'nin diğer gemi seyahati şirketlerinden Prisendam ve Royal Caribbean International gibi dünya devlerine çevrildi. Her biri 2 ile 3 bin 500 yüz yolcu ve personel kapasiteli gemilerin iptalleri, turizmciler kadar, turistik çarşıların esnafını da endişelendirdi. 

YUNANİSTAN'A YARADI

Sadece Kuşadası limanına 75 seferde yaklaşık 200 bin turist getirmesi beklenen gemilerin başka limanlara yönelmesi, çeşitli ülkelerden gelen rezervasyon iptalleri yüzünden sıkıntılı günler geçiren sektöre büyük bir darbe oldu. Birbirinden lüks gemiler Kuşadası yerine Rodos, İstanbul yerine ise Atina limanına demirleyecek. Geçen yıl kruvaziyer turizmini 550 gemi, 700 bin turist ile kapatan Kuşadası'nda, bu yıl için 1 milyon turist hedefi için hazırlık yapılırken, gelen gemi ve turist sayısının geçen yılın gerisinde kalacağı tahmin ediliyor. 

GEREKÇE 'CAN GÜVENLİĞİ'

Dünyanın önde gelen lüks kruvaziyer gemileri ile Amerika'nın en lüks yolcu gemisi Crystal Symphony'nin sahibi Crystal Cruises'ten önceki gün yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'deki terör olayları nedeniyle yolcuların can güvenliğinin göz önüne alındığına dikkat çekildi. Açıklamada, 'Misafirlerimizin güvende olması ve bu konuda kuşku yaşamamaları en önemli önceliğimiz. Bu konuda risk alamayız' denildi. 

YENİ İPTALLER OLABİLİR

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Kuşadası Yürütme Kurulu Başkanı Fahrettin Çiçek konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:'İstanbul'daki bombadan sonra kruvaziyer şirketlerine gelen iptallerin bu rota değişikliğinde katkısı büyük. Türk turizmi oldukça sıkıntılı bir döneme girdi. En azından böyle kalacağını umut etmekten başka yapacak bir şey yok. Mevcut iptallerden geriye dönüş pek mümkün görünmüyor. Henüz karar vermeyen kruvaziyer şirketleri ise önümüzdeki günlerde Türkiye'ye gelerek güvenlik ile ilgili gözlemlerde bulunacak, yetkililerle konuştuktan sonra kararlarını verecek.'

Kaynak: DHA