ANKARA

Devlet büyüklerinin kullandığı kriptoluların da arasında bulunduğu telefonların usulsüz dinlendiği iddialarına yönelik dava kapsamında mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda, "Kriptolu telefondan kriptosuz bir telefona ya da kriptosuz telefondan kriptolu telefona doğru yapılan aramalarda, normal konuşmadaki gibi bir ses akışı olduğundan, konuşmaların diğer telefonlar gibi dinlenmesi mümkündür." değerlendirilmesinde bulunuldu.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen bilirkişi raporununda, kriptolu telefonlar üzerinde inceleme yapıldığı kaydedilerek, bilirkişi heyetine, mahkeme tarafından incelenmek üzere 10 adet 2. Nesil Kriptolu Telefon verildiği belirtildi.

Yapılan incelemede, telefonların hem kriptolu hem de kriptosuz konuşma özelliğine sahip olduğu, kriptolu arama yapabilmek için, konuşmanın her iki tarafındaki telefonun kriptolu telefon olması ve kriptolu modda arama yapılması gerektiği belirtildi. Kriptolu bir telefondan normal bir telefona doğru yapılan çağrıda, konuşmanın kriptosuz olarak yapıldığı belirtilen raporda, aynı şekilde normal bir telefondan kriptolu telefona doğru yapılan çağrıda da konuşmanın kriptosuz olarak yapıldığı vurgulandı.

"Kriptosuz olarak yani kriptolu telefondan kriptosuz bir telefona ya da kriptosuz telefondan kriptolu telefona doğru yapılan aramalarda, normal konuşmadaki gibi bir ses akışı olduğundan, konuşmaların diğer telefonlar gibi dinlenmesi mümkündür." denilen raporda, şunlar kaydedildi:

"Kriptolu telefonlarda kullanılmakta olan kripto yazılımlarının NATO standartlarına uygun olup olmadığı, bu kripto anahtarlarının çözülebilip çözülemeyeceği, yeterli güvenlik seviyesinde olup olmadığı konuları heyetimizin uzmanlık alanları dışında olup, bu konularda sayın mahkememiz gerekli görürse kripto uzmanlarından ve GSM mobil uygulamaları uzmanından ayrıca rapor alabilir."

"Sisteme daire başkanının kullanıcı adıyla girilmiş"

Raporun değerlendirme kısmında ise şu bilgilere yer verildi:

İkinci Nesil Kriptolu Telefonların hem kriptosuz hem kriptolu arama özelliğine sahip olduğu hatırlatılan raporda, kriptolu bir telefonla kriptosuz arasında yapılan karşılıklı görüşmenin normal kriptosuz telefonlar arasında yapılan görüşme gibi dinlenebileceği, telefonların kriptolu veya kriptosuz olmasının bir fark oluşturmadığı belirtildi.

Elde edilen bulgularda dinlemeye ilişkin hedef kayıtların yasal mevzuat gereği takip edilmesi gereken yöntem izlenilmeden sistem yöneticileri tarafından yetkilerinin aşılması suretiyle kayıtlara girildiğinin anlaşıldığı kaydedilen raporda, dava konusu 161 IMEI'nin sunucuya eski TİB Bilgi Sistemleri Daire Başkanı İlhan Elieyioğlu'nun kullanıcı adıyla girildiğinin tespit edildiğine yer verildi.

Elieyioğlu'nun yetki seviyesinin en üst seviye olan 60 olduğu, bu yetki seviyesiyle sisteme ekleme, silme, güncelleme gibi her türlü işlemi yapmaya yetkili olduğu bildirilen raporda, Elieyioğlu'nun sistemde işlem yapmaya yetkilendirilmiş 9 kullanıcı hesabı oluşturduğu ve bu hesapların, parolalarının aynı olduğunun tespit edildiği belirtildi.

Raporun sonuç kısmında, alınan imajların adli bilişim kurallarına uygun olarak alındığı, kriptolu telefonlarla kriptosuz telefonlar arasında yapılan görüşmelerin normal bir telefonla yapılan görüşmeler gibi dinlenebileceği belirtildi.

Muhabir: Durmuş Koçak, Zafer Fatih Beyaz

Kaynak: AA